Verslag seizoen 2010/2011

Verslag SportEmotion Jaargangfinale 2011 te Dordrecht

Op 3 juli is de SportEmotion Jaargangfinale 2011 gezwommen. Acht van onze zwemmers mochten hier aan deelnemen. Dit waren Bryan Agterdenbos, Sybe de Waard, Asher de Jong, Luke Boom, DaniŽlle van Valen, Naomi Knetemann, Robin Waas en Chantalle Zijderveld.

De Jaargangfinale kan worden gezien als de landelijke finale (zoals een NK) voor de minioren. Per leeftijdsjaar en slag mogen hier de beste 24 zwemmers van Nederland aan deelnemen. Er waren dan ook zwemmers uit heel Nederland in het zwembad aan de Sportboulevard in Dordrecht. Een drukke, maar leuke en gezellige wedstrijd.

Hieronder een groepsfoto en foto's van de medaillewinnaars: Sybe de Waard won brons en Bryan Agterdenbos behaalde zelfs een zilveren medaille. Gefeliciteerd! De volledige uitslagen zijn terug te vinden bij de uitslagen op de website.

Deelnemers jaargangfinale 2011
Sybe
Bryan

Meer foto's zijn te vinden in het webalbum:

Jaargangfinale 2011
Roger van Valen

Verslag NJK te Dordrecht

Develzwemmers presteren dit weekeind weer tijdens Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Dordrecht.

In het 50m bad in Dordrecht hebben 3 zwemmers van zwemvereniging De Devel goed gepresteerd. De coaches Myrthe Lampe en Wouter Rijper waren tevreden met het resultaat van hun zwemmers.

Elise van SchŲll kwam in haar categorie bij de gehandicapten tot een uitstekend resultaat, goud op de 400 vrije slag met een persoonlijk record. Zij verbeterde haar persoonlijk record met 17 seconden in de tijd 8.10,58 min. Elise mocht ook nog uitkomen op de 50 vrij en 100 rugcrawl op beide afstanden een 4e plaats. Op haar laatste afstand 100m vrije slag haalde Elise een 3e plaats zij mocht weer de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Rainier Voll en Pim van Milt moesten voor de 50 en 100 vrij voor beide een evenaring van hun persoonlijk record. De 100 vlinderslag was voor Pim prima een verbetering van zijn 50 m bad PR.

Rainier moest op dit NJK ook nog op de 100 schoolslag uitkomen, tot ĺ van de race ging dit uitstekend maar de laatste meters kwam hij net iets te kort. Hij kwam tot een tijd van 1.28,51 Een evenaring van zijn persoonlijk record.

Tijdens dit eerste kampioenschap 17-18-19 juni in het nieuwe zwembad in Dordrecht werd er door vele vrijwilligers en officials een uitstekende toernooi georganiseerd.

Rainier, Pim, Elise en trainer Wouter
Wouter Rijper

Verslag Pinkstertoernooi Purmerend

Purmerend, 11 tot 13 juni 2011

Tijdens het pinksterweekeind was er weer het Pinkstertoernooi in Purmerend, waar wij als De Devel met 12 deelnemers aan mee deden. Ook dit jaar mochten we weer kamperen op het terrein, en met 23 mensen (zwemmers, trainers, ouders) was het een gezellige boel.

Er zijn veel medailles behaald (In totaal 26; 7 goud, 9 zilver en 10 brons) en uiteindelijk is elk van onze deelnemers met een medaille huiswaarts gekeerd, hetgeen dus een groot success genoemd mag worden!

Foto's zijn te vinden in het webalbum:

Pinkstertoernooi Purmerend 2011
Roger van Valen

Informatieboekje Openwaterzwemmen

Dit jaar wordt het informatieboekje voor het Openwaterzwemmen via de website verspreid: openwater_zwemmen_infoboekje_de_devel 2011.pdf

Bianca de Bruijn

Melvin Prins verbeterd Nederlands Record

Tijdens de NJK voor 800, 1500 en 5000m, heeft Melvin Prins een nieuw Nederlands record gezwommen. Met zijn 1:02:07.97 was hij ruim 25 seconden onder de limiet.

Zie ook het stukje in De Zwemkroniek

Roger van Valen

Jaargang finales Leiden

Leiden - op 19 en 20 februari zijn de jaargang wedstrijden weer gezwommen in Leiden. Bryan Agterdenbos wist hier een twee plaats te halen op de 50m vrije slag. Meer foto's zijn te vinden in het webalbum.

Jaargang Wedstrijden Leiden, Bryan tweede
Speedo Jaargangwedstrijden 2011
Roger van Valen

Lansingh Bokaal

Krimpen aan de IJssel - op 19 februari is hier de Lansing Bokaal gezwommen. Dit was een spannende wedstrijd, waar we als derde zijn geŽindigd. Deze leuke groepsfoto is ingestuurd door Jorga den Ouden, helaas was niet iedereen tot het eind gebleven dus niet alle zwemmers staan op de foto.

Lansingh Bokaal groepsfoto
Roger van Valen, foto: Jorga den Ouden.

Verslag Nationale Speedo clubmeet

Op 12 februari is in Drachten de Nationale Speedo Clubmeet gezwommen. We zijn hier als 6e geŽindigd. Hieronder alvast een foto en een link naar het webalbum met meer dan 100 foto's!

Nationale Speedo Club Meet groepsfoto

Meer foto's zij nte vinden in het webalbum:

Nationale Speedo Club Meet 2011
Foto's: Roger van Valen en Peter waas.

Verjaardag Kees

Kees was 10 februari jarig en dat moest natuurlijk op de training even uitbundig gevierd worden. Omdat er nogal getwijfeld werd aan de zwemkwaliteiten van Kees hadden we hem voorzien van de nodige attributen. Hier enkele foto's.

Verjaardag Kees foto 1
Verjaardag Kees foto 2
Verjaardag Kees foto 3
Dick Knetemann

Mededeling Kalmthout

Beste zwemmers en ouders,

Zoals jullie weten hebben we als De Devel ingeschreven voor de wedstrijd in Kalmthout op 27 februari aanstaande. Helaas ontvingen wij 2 februari bericht dat we, gezien het grote aantal inschrijvingen, zijn uitgeloot. De organisatie mag slechts een beperkt aantal zwemmers in het zwembad toelaten en blijkbaar was het aantal inschrijvingen te groot.

Dit vinden we uiteraard heel jammer, want deze wedstrijd is altijd een fantastisch evenement. We hebben inmiddels wel de datum voor volgend jaar en als onze eigen kalender dat toelaat zullen we zeker weer inschrijven.

Voor de duidelijkheid, dezer dagen zal Joke Tak alle zwemmers die hebben ingeschreven het inschrijfgeld teruggeven.

Wel zijn we druk aan de slag om te proberen op deze dag alsnog aan een wedstrijd deel te nemen. Als dat lukt zullen er zoals gebruikelijk uitnodigingen worden uitgedeeld.

hopen jullie hiermee voldoende te hebben geÔnformeerd.

Namens de zwemcommissie,

Cor de Roo.

Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan (NJK)

In het weekeind van 28 t/m 30 januari zijn de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan gezwommen.

Voor De Devel mochten hier drie zwemmers (m/v) aan deelenemen: Rainier Voll, Roberto Hogerwerf en Elise van SchŲll. Voor alle drie deze zwemmers was het de eerst maal op een NJK.

Rainier tikte de 50m vrije slag met een mooie pr van 0:30.48 en werd daarmee 44e. Ook op de 100m vlinder kon hij aantikken met een pr van 1:16.68 en werd daarmee 23e. De 100m vrij en de 100m school zaten net enkele honderdsten boven zijn eigen tijd, met resp. 1:08.97 (23e) en 1:26.86 (28e), waarbij op de 100m school het 50m keerpunt nog wel goed was voor een 50m pr.

Roberto had helaas nog te kampen met zijn blessure, maar op zaterdag toch een keurige 2:31.00 op de 200m vrije slag en werd hiermee 78e.

Elise van SchŲll kwam uit voor de Junioren Gehandicapten en behaalde maar liefst 8 pr's. Op de 100m vrij behaalde zij zilver in een tijd van 1:52.43. De 50m vrij leverde een bronzen medaille op in 0:51.12 en ook op de 400m vrije slag kon ze als derde aantikken met een tijd van 8:27.57. Tenslotte ook nog een mooie bronzen plak op de 100m rugslag, in een tijd van 2:17.21.

Trainer Wouter heeft de zwemmers goed gecoached en begeleid. Hieronder enkele foto's van de NJK.

NJK korte baan Terneuzen foto 1
NJK korte baan Terneuzen foto 3
NJK korte baan Terneuzen foto 2
NJK korte baan Terneuzen foto 4
Roger van Valen / Gerard van SchŲll

Nationale Speedo Club meet

Beste ouders van de kinderen van de Speedo Club Meet, zoals jullie weten wordt op 12 februari de Nationale Speedo Club Meet gezwommen.

Voor de deelnemers en aanhang, zijn er enkele belangrijke mededelingen in onderstaande links:

De Zwemcommissie

Clubkampioenschappen

Zwijndrecht, 18 december 2010 zijn de clubkampioenschappen weer gezwommen. Zoals elk jaar een supergezellige wedstrijd in het thuisbad De Hoge Devel. Ook dit jaar natuurlijk weer de familie estafette's, de oliebollen en het kaarsjeszwemmen.

Er zijn dit jaar door Peter Waas en Roger van Valen veel foto's gemaakt voor in het fotoboek. Zeker de moeite waard om even te kijken. Als je mee hebt gezwommen staat er misschien van jou ook wel een actie-foto bij!

Inmiddels staat nu ook de volledige uitslag op de site. De uitslag is zowel te zien als MS Excel sheet en als PDF document.

Hier in elk geval enkele foto's, met vermelding van de medaillewinnaars van de 1e, 2e en 3e plaats.

Groepsfoto Clubkampioenschappen 2010
Meisjes minioren 1/2
Meisjes minioren 1/2: 1e Narijsse Belabas, 2e Leanne Bomas, 3e Marly van Hengst.
Jongens minioren 1/2
Jongens minioren 1/2: 1e Julian Stok, 2e Niels Zwiers, 3e Jay de Vries.
Meisjes minioren 3/4
Meisjes minioren 3/4: 1e DaniŽlle van Valen, 2e Isa Boom, 3e Jana Plaisier.
Jongens minioren 3/4
Jongens minioren 3/4: 1e Bryan Agterdenbos, 2e Robin Waas, 3e Robin Stok.
Meisjes minioren 5/junioren 1
Meisjes minioren 5/junioren 1: 1e Naomi Knetemann, 2e Chantalle Zijderveld, 3e Laura Tromp.
Jongens minioren 5/6
Jongens minioren 5/6: 1e Sybe de Waard, 2e Rogier Dorsman, 3e Luke Boom.
Meisjes junioren 2/3
Meisjes junioren 2/3: 1e Sanne Boelhouwer, 2e Samira Heijnemans, 3e Cilia van Dam.
Jongens junioren 1/2
Jongens junioren 1/2: 1e Rainier Voll, 2e GabriŽl Danckaarts, 3e Joep Clasener.
Meisjes jeugd 1/2
Meisjes jeugd 1/2: 1e Rosanne Ligtvoet, 2e Ilse Verhaaf, 3e Inge Taal (niet op de foto).
Jongens jeugd 1/2
Jongens jeugd 1/2: 1e Melvin Prins, 2e Roy Bos, 3e Pim van Milt.
Dames
Dames: 1e Maryse Lampe, 2e Lisa Klatten (niet op de foto), 3e Lisa van Milt.
Heren
Heren: 1e Joeri Prins, 2e Rutger Dalm, 3e Mark van Noorloos.
Winnaars Familie estafette 2010: 1e Fam. Prins, 2e Fam. Lampe, 3e Fam. Rouwen/van Milt
Winnaars Familie estafette 2010: 1e Fam. Prins, 2e Fam. Lampe, 3e Fam. van Milt

Meer foto's zijn te vinden in het fotoboek. Als je foto's wilt laten afdrukken, laat het mij (Roger) even weten zodat ik je de full-size foto kan mailen. Mailen kan door op mijn naam (onderaan de pagina) te klikken.

Clubkampioenschappen 2010

Roger van Valen

Verslag Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan

Amsterdam - Drie en een halve maand na de seizoenstart stond voor Giovanni den Ouden dit weekend de Open Nederlandse Kampioenschappen op het Programma. Het open karakter viel met een buitenlander deze keer heel erg mee. De plaats van handeling was het voor Giovanni ondertussen vertrouwde Slotervaart zwembad in Amsterdam.

Vrijdag mocht Giovanni direct na het inzwemmen in programma 1 en serie 1 aan de start verschijnen voor de 400 meter vrijeslag.

Giovanni zwom technisch (het zwemgedeelte) een goede race, echter kan na 150 meter niet het tempo vasthouden dat noodzakelijk was voor een p.r. , gelukkig bleef de techniek goed, alleen op dit niveau moest Giovanni op elk keerpunt incasseren. Na 400 meter stopte de klokken op 4.16.01, een negende plaats in de leeftijdsgroep jeugd 1/2.

Zaterdagochtend tijdens de training werden nog enkele puntjes op de i gezet, met het oog op de 1500 meter vrijeslag van zondag.

Zondag kon er lekker 'uitgeslapen' worden. Pas halverwege het ochtendprogramma stond de 1500 meter vrijeslag geprogrammeerd, waardoor Giovanni zich van zijn trainer pas om 10.00 uur 's ochtends in Amsterdam present diende te zijn.

De 1500 meter vrijeslag verliep heel erg goed. Technisch goed verzorgd zwom Giovanni de hele 1500 meter met hele lange slagen. Ook de keerpunten verliepen beter dan vrijdag. Met de ervaring van de laatste NK in Eindhoven bleef Giovanni zijn eigen race en tempo zwemmen. Uiteindelijk kwam Giovanni een nagellengte tekort voor de serieoverwinning, echter toen zijn tijd op het scorebord verscheen had Giovanni alle reden om tevreden te zijn. Met zijn 16.54.68 bleef Giovanni ruim drie seconden onder zijn P.R. en scherpte hiermee ook het Nationale Dovenrecord aan.

Moe maar voldaan en met een tevreden gevoel kon de terugreis worden aangevangen.

Melvin Prins liep op een haar na deelname mis voor deze NK. Een week na de sluitingstermijn van de limieten zwom Melvin onder de richttijd, echter deze tijd mocht niet meer worden aangemeld.

Derhalve heeft Melvin zijn vizier gericht op de zomer NK. In aanloop hier naar toe, deed Melvin zondag in Roosendaal een gooi naar een NK-limiet op de 200 meter rugslag. Door 2.20.63 op de klokken te zetten kwam de zomer NK een stap dichterbij. Melvin scherpte zijn p.r. met ruim 2,5 seconden aan. Als 'bij-nummer' verscheen Melvin ook nog aan de start voor de 100 meter vlinderslag. Met zijn 1.05.61 onderstreepte Melvin zijn vorm. Zijn inschrijftijd van 1.07.07 verwees Melvin naar de geschiedenisboeken.

Gerard Agterdenbos

De Devel wint kring Speedo club meet

DORDRECHT, 20 november 2010 - Achttien Devel-zwemmers/sters, vier coaches en in vak 1 van de tribune van de Sportboulevard in Dordrecht vrijwel alleen maar Develfans. Dit moet wel een bijzondere wedstrijd zijnÖen dat was het ook!!

De Kring Speedo Club meet 2010 stond op het programma. In deze wedstrijd was voor elke kringwinnaar een landelijke finaleplaats te verdienen.

Onze ploeg meldde zich 'goed gemutst' voor het defilť, waar onze zwemmers/ster met veel kabaal de tegenstanders 'intimideerden'. Alsof de pannen, deksels, pollepels etc. nog niet genoeg geluid produceerden, gooiden de ploeg driemaal een oorverdovende yell eruit. ZoÖde bedoelingen van de ploeg waren duidelijk!

En gaandeweg de wedstrijd was het ook duidelijk, De Devel ging voor goudÖÖ. en het werd goud!

Na 21 programmanummers werd de balans opgemaakt en met 1603,07 seconden bleven onze zwemmers bijna 150 seconden voor op Poseidon '56 die de tweede plaats opeiste. De Duck legde beslag op de derde plaats.

Met een tevreden gevoel keerden onze zwemmers/sters , coaches en supporters met de grootste beker en een plaats in de landelijke finale terug naar Zwijndrecht. Zondagavond druppelden uitslagen binnen van andere kringen/provincies. Bij elke uitslag van een andere kring werd het tevreden gevoel alleen maar groter. De meeste uitslagen zijn nu bekend en De Devel heeft zich met een landelijke vierde plaats een hele goede ploegprestatie geleverd en zich behoorlijk op de kaart gezet!

Programma 1 4 x 50 meter vrijeslag: Esra Reehorst, Rogier Dorsman, Laura Tromp en Mark de Jongh begonnen de wedstrijd goed. Esra noteerde als startzwemster een persoonlijk record van 0.35.18, Rogier, Laura en Mark maakten het karwei goed af en tikten 1,5 seconden onder de inschrijftijd als tweede aan.

Programma 2 50 schoolslag meisjes minioren 3: Isa Boom ging heel brutaal de strijd aan met de vooraf bijna drie seconde snellere Sophie de Jonge van ZC De Schotejil. Isa legde De Jonge het vuur aan de schenen en maakte haar tegenstandster behoorlijk moeilijk. Met een klein verschil tikte Isa als tweede aan in 0.49.58, drie seconden onder haar beste tijd. Lara Idsinga eiste de zesde plaats op in 0.56.38, ook een tijdsverbetering.

Programma 3 50 schoolslag jongens minioren 3 en 4: Bryan Agterdenbos maakte de een jaar oudere Luke Verburg van ZV Vlaardingen het knap lastig. In een tijdsverbetering van ruim 1 seconden tikte Bryan als tweede aan in 0.47.27. Robin Waas deed het met een tijdsverbetering van bijna 1 seconden ook heel erg goed en tikte in de laatste serie als derde aan.

Programma 4 50 meter vlinderslag meisjes minioren 5: Naomi Kneteman en Laura Tromp hielden met een eerste en vijfde plaats de Devel-eer hoog. Naomi schreef met 0.38.37 hierbij een persoonlijk record achter haar naam.

Programma 5 50 meter vlinderslag jongens minioren 6: Sybe de Waard en Rogier Dorsman moesten behoorlijk de mouwen opstropen in het zwemgeweld. Sybe tikte als vijfde aan in 0.41.96 en Rogier kwam met zijn 0.45.35 heel dicht in de buurt van zijn p.r. Rogier bereikte als zevende de finish.

Programma 6 100 vrijeslag meisjes minioren 4: Dankzij een geweldige eindsprint op de laatste baan, kon DaniŽlle van Valen in een p.r. van 1.23.62 zich de tweede plaats toe eigenen. In een eerdere serie had Rianne Jongeleen een forse tijdsverbetring weten te boeken. Rianne zette met 1.36.44 een vette streep door haar inschrijftijd van 1.39.11.

Programma 7 100 vrijeslag jongens minioren 5: Met nog een judowedstrijd in de benen zwom Mark de Jongh in 1.19.40 naar de vierde plaats. Liam van Gool zette zijn progressieve prestatiecurve van de laatste weken door en bleef met zijn 1.29.88, ruim 2,5 seconden onder zijn inschrijftijd.

Programma 8 50 meter rugslag meisjes minioren 3: Isa Boom liet zien dat ze er vandaag zin in had. Voor de tweede keer deze middag een forse tijdsverbetering. Van 0.49.89 naar 0.47.70 was wederom goed voor de tweede plaats. Lara Idsinga eindigde als vier in 0.51.26.

Programma 9 50 meter rugslag jongens minioren 3 en 4: Een wat trage start kostte Bryan Agterdenbos uiteindelijk een top drie notering. Wel scherpte Bryan zijn tijd aan naar 0.43.64, goed voor een vierde plaats. Robin Waas nestelde zich op de tiende plaats in 0.46.20.

Programma 10 100 meter wisselslag meisjes minioren 5: Zware concurrentie voor Naomi Kneteman en Jade von Rotz. Beiden noteerden een p.r. Naomi zette 1.25.70 op de klokken, goed voor de tweede plaats. Jade schreef 1.31.30 achter haar naam en een vierde plaats.

Programma 11 100 meter wisselslag jongens minioren 6: Sybe de Waard verscheen als enige Develzwemmer aan de start. Met zijn 1.24.13 knabbelde Sybe iets van zijn beste tijd af en tikte als vierde aan.

Programma 12 50 meter schoolslag meisjes minioren 4: Ditte van Hoorn maakte er met LAC-zwemster Juliet van Dinther een boeiend duel van. Uiteindelijke tikten beide zwemster gelijktijdig aan in 0.51.33. De scheidsrechter kende Van Dinther de tweede plaats toe en Ditte de derde plaats. Ditte dook 2 seconden onder haar beste tijd. DaniŽlle van Valen kwam niet lekker in haar race en tikte als twaalfde aan.

Programma 13 50 meter schoolslag jongens minioren 5: Luke Boom onderbrak speciaal voor deze wedstrijd een zware oorontsteking. De oren volgestopt met plugs, tape en een badmuts erover moesten ervoor zorgen dat de dokter niet al te boos werd. Gezien deze achtergrond zwom Luke een prima race. In 0.47.60 tikte Luke als tweede aan. Wesley Agterdenbos zwom met zijn 0.49.28 ruim twee seconden onder zijn p.r., helaas liep Wesley tegen een diskwalificatie aan door bij het keerpunt met een hand aan te tikken.

Programma 14 50 vrijeslag meisjes minioren3: Na de twee eerdere tijdsverbeteringen was voor Isa Boom de koek nog niet op. Op deze afstand scherpte Isa haar tijd met ruim 2,5 seconden aan en noteerde met haar 0.41.90 haar derde p.r. en tweede plaats van deze middag. Lara Idsinga zwom met haar 0.45.27 naar de vierde plaats.

Programma 15 50 vrijeslag jongens minioren 3 en 4: Bryan Agterdenbos boekte op deze afstand zijn derde p.r. van deze middag. Na een sterke tweede baan tikte Bryan als eerste aan in 0.34.62. Robin Waas kwam met zijn 0.37.80 in de buurt van een top drie notering.

Programma 16 100 vrijeslag meisjes minioren 5: Een derde en vijfde plaats voor Naomi Kneteman en Chantalle Zijderveld. Naomi noteerde 1.17.26, Chantalle boekte een met haar 1.21.45 een kleine p.r..

Programma 17 100 vrijeslag jongens minioren 6: Sybe de Waard zwom in 1.15.31 naar een vijfde plaats.

Programma 18 100 wisselslag meisjes minioren 4: Met een 1.40.37 op de 100 meter wisselslag kende DaniŽlle van Valen een wisselvallige middag. Deze tijd was goed voor een vijfde plaats. Rianne Jongeleen zwom bijna 8 seconden onder haar beste tijd en tikte in 1.47.79 als achtste aan.

Programma 19 100 wisselslag jongens minioren 5: Luke Boom deed alles wat hij kon, echter de oorontsteking en de hiermee gekoppelde trainingsachterstand speelden parten. Echter Luke bleef doorknokken tot er uiteindelijk 1.37.19 op de klokken stond, goed voor een vijfde plaats. Liam van Gool evenaarde met zijn 1.45.39 bijna zijn p.r. Liam bereikte als zevende de finish.

Programma 20 4 x 50 meter wisselslag meisjes: Jade von Rotz, Chantalle Zijderveld, Laura Tromp en Esra Reehorst duldde geen tegenstand en zwommen twee seconden sneller dan de inschrijftijd. Jade noteerde als startzwemster een officiŽle persoonlijke record van 0.41.16.

Programma 21 4 x 50 meter wisselslag jongens: Rogier Dorsman, Wesley Agterdenbos, Mark de Jongh en Luke Boom sloten de wedstrijd met een tweede plaats in stijl af.

De landelijke finale staat 12 februari 2011 op de kalender. Deze wedstrijd wordt gezwommen in Drachten.

Foto's zijn te vinden in het webalbum:

Kring Speedo Club Meet 2010
Gerard Agterdenbos. Foto's: Roger van Valen en Peter Waas

Foto's vanuit publiek Leiden

Op 7 november waren in Leiden de Districts sprintkampioenschappen. Hier is een kleine foto impressie van het uitzicht vanaf de tribune.

District sprint Leiden
District sprint Leiden
District sprint Leiden
Desiree de Visser

Nationale Speedo dag

Afgelopen zaterdag, 18 september, heeft de KNZB de jaarlijkse Nationale Speedo dag georganiseerd. Voor deze deze dag worden de 180 beste Speedo zwemmers (minioren 2 t/m 6) uitgenodigd.

De Nationale Speedo dag is een informatieve en feestelijke dag waarin zwemmers, trainers en ouders verschillende informatie krijgen krijgen over het wedstrijdzwemmen

Van onze vereniging waren drie zwemsters uitgenodigd: Naomi Knetemann, DaniŽlle van Valen en Chantalle Zijderveld. Dick Knetemann ging mee als trainer. Agnes Knetemann, Roger van Valen en Hans Zijderveld gingen mee als ouders.

De opening en sluiting van de Speedo dag zijn gezamenlijk, na de opening wordt er opgesplitst en zijn er aparte sessies voor zwemmers, trainers en ouders. Het evenement werd geopend door niemand minder dan Inge de Bruijn. Fedor hes van de KNZB gaf wat meer informatie over de dag en het programma, en stuurde de kinderen groep voor groep weg voor hun programma's

De kinderen zijn begonnen met sport en spel sessies in de sporthal, waar ze allerlei sporten en spellen hebben gedaan.

De ouders en trainers hebben een presentatie van Titus Mennen van de KNZB gekregen, met veel informatie over de visie van de KNZB en het MOZ - Meerjaren opleidingsplan zwemmen.. Een interessante visie, en het is de moeite waard om eens te horen (of te lezen) hoe de KNZB graag ziet dat onze minioren echte topzwemmers kunnen worden.

Na deze sessies was er een gezamenlijke lunch, waarna het tweede deel van de dag aanbrak. Voor de zwemmers was er een Zwemclinic door Inge de Bruijn. Hier mochten ook ouders en trainers bij aanwezig zijn - en dat was natuurlijk Ťcht een feest!

Voor de zwemmers stond na de lunch ook nog een meetstraat op het programma waar op diverse manier conditie en andere vermogens zijn getest, en een kennisquiz met allerlei vragen over het zwemmen.

Voor de trainers was er een sessie over de rugslag techniek door Sander Ganzevles en een landtraining door Jacqueline Stoel, een Fysiotherapeut van de KNZB.

Voor de ouders bestond de middag uit een sessie "Help, een zwemmer in huis!" door Thijs van Valkengoed, een ex-topzwemmer. Hij vertelde hier hoe zijn ouders hem konden steunen en wat er in een zwemmer omgaat, hoe ouders daar weer op een juiste manier mee om kunnen gaan. Ook was er een "lagerhuis" sessie waar een discussie werd geleid door Geert Lantink (een vrijeslag sprinter). Geert is zelf leraar en had tien stellingen bedacht waarop de ouders een hun meningen konden geven en over konden discusiŽren. Stellingen als "In ons gezin wordt altijd gezond gegeten" tot stellingen als "een zwemmer moet je als ouder na een wedstrijd direct commentaar geven over wat er mis is gegaan". Het is erg leuk om te zien hoe andere mensen tegenover dit soort stellingen staan en er over discusiŽren. En natuurlijk, zoveel mensen zoveel meningen.

Al met al een hele leuke en leerzame dag, voor zwemmers, trainers Ťn ouders. Hieronder enkele foto's van het evenement, in het webalbum zijn nog meer foto's te vinden.

Dick, Naomi, DaniŽlle en Chantalle
Dick, Naomi, DaniŽlle en Chantalle
Zwemclinic van Inge de Bruijn
Zwemclinic van Inge de Bruijn Zwemclinic van Inge de Bruijn
Zwemclinic van Inge de Bruijn
Roger van Valen. Foto's: Roger van Valen en Dick Knetemann
Nationale Speedo dag 2010

Foto's Kamp

Foto's van het kamp zijn te vinden in het webalbum:

Kamp 2010
Cor de Roo

Tussenstand ZRO

Op de site van ZRO kring Rotterdam, is een ZRO tussenstand te vinden.

Gerard Agterdenbos

Verslag ZRO en vierkamp

Zwijndrecht - Na de zomerstop hadden we met een ZRO en een vierkamp een meteen een druk weekend. Een aantal openwaterzwemmers hadden hun afsluitende wedstrijd in Beilen en de junioren- en jeugd-/seniorenselectie hadden hun eerste zaterdagochtendtraining in het nieuwe zwembad in Dordrecht.

Na de laatste Speedowedstrijd van het vorige seizoen heeft zwembad Aquapulca kennisgemaakt met de slopershamer en met wat tegenslag opende zwembad Sportboulevard woensdag 8 september j.l. de deuren.

Wat opviel was de hoeveelheid licht en het lichte interieur, dat was in het oude zwembad totaal het tegenovergestelde. De zwemmers waren blij dat het water lekker op temperatuur was. De aanwezige ouders en trainers vroegen zich wel af hoe het met wedstrijden zou gaan. Waar de ploegen met hun zwemmers en zwemsters kunnen zitten, of er banken of een tribune komt etc. Maar over dit soort zaken zal natuurlijk over nagedacht zijn.

Na de ochtendtraining stond de eerste ZRO-competitiewedstrijd op het programma. De letters ZRO staan voor Zwembond voor Rotterdam en Omstreken. Als een van de weinige kringen (provincies) heeft de ZRO een eigen zwemcompetitie voor de aangesloten zwemverenigingen. In deze competitie worden van elk programma de tijden van de eerste twee zwemmers per vereniging opgeteld, met de bedoeling op het eind van elke zro-wedstrijd met zo weinig mogelijk seconden (punten) te eindigen. De eerste twee zro-wedstrijden worden in een poule-systeem gezwemmen, willekeurige zwemverenigingen treffen elkaar in een poule. Na twee wedstrijden wordt de vereniging ingedeeld in de ZRO-A, B, C,D of E-competitie. De acht snelste verenigingen mogen uitkomen in de ZRO-A. Het is dus belangrijk dat alle zwemmers proberen op elk onderdeel een goede tijd neer te zetten, medailles zijn bij deze wedstrijden van minder belang. Het gaat altijd om de eindtijd.

Voor de eerste wedstrijd in het seizoen deden we het met 23 persoonlijke records en zelfs 1 clubrecord niet onaardig. Zelf heb ik even snel naar de uitslagen van MNC Dordrecht, ZV Vlaardingen en Poseidon '56 gekeken. Deze verenigingen waren in het vorige seizoen boven ons geŽindigd. Mijn eigen (officieuze) telling leert dat MNC DORDRECHT stevig de koppositie heeft ingenomen. VC Vlaardingen zou op ruim 45 seconden volgen. Poseidon '56 zou normaal gesproken ongeveer dezelfde eindtijd hebben als ZV Vlaardingen, echter bij de heren senioren had Poseidon'56 weinig tot geen deelnemers. Hiervoor worden vervangende tijden berekend en hierdoor zal Poseidon'56 (fors) meer seconden hebben dat mijn telling. De Devel eindigde volgens mijn telling zo'n 96 seconden achter MNC Dordrecht.

Programma 1: 4 x 50 m wisselslag est m jeugd 2 en later

In onze eigen poule begonnen we zeer gelukkig aan de wedstrijd. Vanaf onze positie zagen we tot twee keer een discutabele overname op de 4 x 50 meter wisselslag. Stephanie van Dam nam heel scherp over van Sanne de Roo en na haar 50 meter vlinderslag kwam Stephanie heel belabberd uit zodat Ilse Verhaaf ook heel scherp overnam. Rosanne Ligtvoet maakte het kwartet compleet. De eindtijd van 2.22.76 was in Zwijndrecht goed voor een eerste plaats, gelukkig bleef een diskwalificatie en veel strafpunten ons bespaard.

Programma 2 4 x 50 m vrijeslag est j junioren 4 en later

Melvin Prins, Gabriel Dankaarts, Roy Bos en Daan Clasener volgden het voorbeeld van de dames en zwommen ook naar de overwinning in 2.00.86. Melvin noteerde als startzwemmer 0.28.23, goed voor een persoonlijk record.

Programma 3 100 m rug dames senioren

De senioren zitten qua trainingsopbouw nog in de opbouwfase, waarin vooral aan de (basis)conditie wordt gewerkt. Aan snelheid is nog niet gewerkt op de trainingen. Dit zag je terugkomen in de jeugd-/seniorenselectie. Qua raceverdeling en techniek ging het vrij redelijk tot goed, alleen de echte snelheid ontbrak.

Na een opening van 0.36.14 tikte Maryse als derde aan in 1.13.72. Sascha de Bruijn tikte als vijfde aan in 1.15.33. Lisa van Milt had nog de vakantie in haar benen en zwom naar de 10e plaats in 1.22.36

Programma 4 100 rugslag heren senioren

Na een wat trage opening op de eerste 50 meter, gooide Giovanni den Ouden op de tweede 50 meter de gaskraan helemaal open. Dit resulteerde in een verrassende p.r.-tijd van 1.03.98 en een derde plaats. Nick Klatten en Freek Rijper tikten als 8e en 9e aan in 1.12.69 respectievelijk 1.12.99.

Programma 5 100 meter schoolslag m junioren 1 en later

Chantalle Zijderveld, Naomi Knetemann en Jade von Rotz zwommen allemaal een persoonlijk record. Chantalle en Naomi beiden met hun tussentijd na 50 meter en Jade na 100 meter.

Programma 6 100 meter schoolslag j minioren 6 en later.

Sybe de Waard had de eer het eerste clubrecord in het nieuwe seizoen te zwemmen. Sybe kwam ongeveer tot het touwtje van de zwembroek van zijn directe tegenstander, maar liet zich door het lengteverschil niet imponeren. Na 50 meter zat Sybe al op een persoonlijk record van 0.42.31, na 100 meter stond er 1.28.78 op de klokken, een nieuw persoonlijk record en een nieuw clubrecord. Ook Rogier Dorsman presteerde het om zowel halverwege de race en op het eindpunt een persoonlijk record te laten afdrukken (0.48.06 en 1.40.72). Luke Boom startte de eerste 50 meter heel goed met een mooie slag en tempo. Dit resulteerde in een persoonlijk record na 50 meter van 0.47.00. Het tweede gedeelte ging iets trager zodat Luke na 100 meter net boven zijn beste tijd bleef steken.

Programma 7 50 m vlinder m senioren 2 en later

Aure Lampe liet zien dat ze deze week goed had opgelet tijdens de trainingen. Met een hele goede beenslag vlinderde Aure naar 0.33.81. Dat is voor dit moment van het seizoen prima. Stephanie van Dam zwom met (te) korte slagen naar 0.36.72. Tempo hetzelfde houden en slaglengte aanpassen en er komen mooie tijden op de klokken voor Stephanie.

Programma 8 50 m vlinderslag j jeugd 2 en later.

Roy Bos had de afgelopen week ook zijn oren open gehad en ook Roy liet een verbeterde beenslag zien. Na een wat trage eerste baan, ging de tweede baan als een speer. In 0.33.00 tikte Roy als Tweede aan (P.R.). Daan Clasener zwom ruim anderhalve seconde onder zijn beste tijd en mocht voor zijn 0.34.03 een bronzen medaille in ontvangst nemen.

Prorgamma 9 100 vrijeslag m junioren 3 en later

Sanne Boelhouwer maakte het spannend, echter uiteindelijk was de gouden medaille toch voor Sanne. In een p.r. van 1.09.16 zwom Sanne ruim een halve seconde van haar tijd af.

Daphne van Antwerpen noteerde ook een persoonlijk record. Dapne liet 1.11.50 afdrukken.

Miranda van Valen had niet helemaal haar dag op deze afstand en zwom een heel stuk te dicht langs de muur. Miranda liet 1.17.92 afdrukken.

Programma 10 100 vrijeslag j junioren2 en later

Gabriel Danckaarts was goed op dreef. Zijn inschrijftijd van 1.12.11 verwees Gabriel naar de geschiedenisboeken. Na vier banen vrijeslag is de nieuwe tijd van Gabriel 1.11.25, goed voor brons.

Joep Clasener begon zijn seizoen ook met een persoonlijk record. Joep noteerde 1.17.15. Sybe de Waard had de schoolslag nog in zijn benen en zwom boven zijn tijd.

Programma 11 100 m vrijeslag m jeugd en later

Voor Rosanne Ligtvoet is het na haar schouderblessure op de wedstrijden moeilijk de draad op te pakken. In een goede techniek maar in een veel te lage slagfrequentie zwom Rosanne naar de tweede plaats in 1.07.82. Voor snellere tijden moet de techniek hetzelfde blijven, maar de slagfrequentie omhoog, maar dan is de vraag hoe de schouder hierop reageert. Ilse Verhaaf zwom een fractie boven haar beste tijd, echter kreeg een diskwalificatie aan haar broek voor het bewegen bij de start. Stephanie van Dam kwam tot 1.13.28.

Programma 12 100 vrijeslag j junioren 4 en later

Melvin Prins zwom een hele goede 100 meter vrijeslag, verbeterde zijn beste tijd met ruim 1 seconde, tikte als eerste aan, maar zal de 1 minuut doorbraak even moeten uitstellen naar de volgende wedstrijd. Melvin kwam een nagellengte tekort om onder de 60 seconden te duiken. Nu zette Melvin 1.00.13 op de klokken.

Roy Bos zwom een hele goede tweede 50 meter, technisch zag het er al goed uit, alleen de slagfrequentie moet nog omhoog. Roy scherpte zijn persoonlijk record aan naar 1.04.72.

Daan Clasener dook bijna 2 seconden onder zijn beste tijd schreef 1.06.67 achter zijn naam.

In programma 15 schreven Naomi Knetemann en Chantalle Zijderveld een persoonlijk record op hun naam. Op de 50 meter rugslag noteerde Naomi 0.41.51 en Chantalle 0.44.15.

Na een vakantie in AustraliŽ zwom Sybren Groenewegen in persoonlijk record in programma 18. Sybren zwom ruim anderhalve seconde onder zijn beste tijd. Giovanni den Ouden zwom solo een 2.01.80, ruim voldoende voor dit moment in het seizoen.

Het laatste persoonlijke van deze middag werd gezwommen in programma 20. Joep Clasener zwom een halve seconden van zijn tijd af op de 100 meter schoolslag.

Al met al een lekker begin van het zwemseizoen 2010-2011.

Zondag stond de eerste wedstrijd op het programma van de vierkamp tussen De Kempvis, Lansingh, De Devel en Poseidon'56 (KLDP). Dit zou een thuiswedstrijd moeten zijn, echter het zwembad heeft het zwembad op zondag verhuurt aan een andere partij waardoor wij moesten uitwijken naar Papendrecht.

Doordat ik deze keer de zwemmers en zwemsters voorbereidde op de wedstrijd heb ik te weinig meegekregen van de wedstrijd voor een volledig verslag, maar ik telde wel 38 persoonlijke records. Heel erg goed voor een wedstrijd aan het begin van het seizoen.

De persoonlijke records kwamen op naam van:

Aure Lampe op de 200 meter wisselslag, nieuwe tijd 2.54.75

Sharon Klerk op de 200 meter wisselslag, nieuwe tijd 3.30.41 (p.r. van bijna 8 seconden)

Tu Hoang zwom ruim twee seconden onder zijn tijd op de 200 meter wisselslag. Rutger Dalm zwom zijn eerste wedstrijd voor De Devel meteen een P.r. (2.29.45)

DaniŽlle van Valen maakte op de 50 meter vrijeslag even de 100 meter vrij van zaterdag goed, 0.37.82, Ditte van Hoorn ruim 2 seconden onder haar beste tijd (0.47.20), Rianne Jongeleen en Jaelle Schot, beiden 0.47.58 en beiden een p.r.

Robin Stok dook voor het eerst onder de 40 seconden op de 50 meter vrijeslag, sinds vandaag staat er 0.39.83 achter de naam van Robin.

Op de 100 meter vrijeslag zette Samira Heijnemans een hele mooie 1.13.48 op de klok, ruim drie seconden onder haar beste tijd. Cindy van Seventer knabbelde twee honderdste van een seconden van haar beste tijd af en tikte aan in 1.16.35.

Gabriel Danckaarts wist zijn p.r. van zaterdag op de 100 meter vrijeslag nogmaals aan te scherpen. Vandaag had Gabriel 1.11.01 nodig voor de 4 banen vrijeslag.

Op de 100 meter rugslag boekte Chantalle Zijderveld een dubbel persoonlijk record, halverwege na 50 meter (0.43.98) en op de finish 1.30.69. Op dezelfde afstand kwam zowel Jade von Rotz (1.30.78) als Esra Reehorst (1.32.68) tot tijdsverbeteringen.

Bij de jongens op dezelfde afstand kwam Sybe de Waard ook tot een dubbel p.r. 0.46.56 na 50 meter en 1.34.97 na 100 meter. Liam en Aidan van Gool zwommen hun eerste wedstrijd voor De Devel (1.42.79 en 1.48.73) Ook Mark de Jongh en Ricardo de Ruiter zwommen op deze afstand een p.r.

Op de 50 meter vlinderslag zwom Jill van Seventer ruim een halve seconden onder haar beste tijd (0.35.96). Naomi van Gool zette in haar eerste wedstrijd voor De Devel 0.36.72 op de klokken. Sanne de Roo en Paulien Kaptein zwom dezelfde tijd, 0.38.12, beiden een P.r.

Melvin Prin 0.29.35 en Matej Skelo 0.35.89 op de 50 meter vlinderslag.

Sjoerd Rijper en Tu Hoang zwommen op de 100 meter vrijeslag een nieuwe beste tijd. Sjoerd 1.04.29 en Tu 1.08.93.

Ditte van Hoorn kon na de 100 meter wisselslag tevreden terugblikken. 1.55.64.

Bij de jongens scherpte Esper Paans op dezelfde afstand zijn beste tijd aan naar 1.46.83.

Op de 100 meter rugslag zwom Samira naar haar tweede p.r., 1.27.48.

Bij de jongens zwom Gabriel Danckaarts ook zijn tweede p.r. 1.28.52.

Layla Middelkoop zwom op de 100 meter vrijeslag naar 1.34.54. Zoe van Gool zwom haar eerste wedstrijd voor De Devel en liet 1.34.63 noteren.

Sybe de Waard zwom een fractie onder zijn beste tijd op de 100 meter vrijeslag, 1.16.26. Wesley Agterdenbos zwom een dikke zes seconden onder zijn beste tijd. Ricardo de Ruijter kwam tot een tijdsverbetring van ruim 5 seconden.

Melvin Prins, Roy Bos en Matej Skelo zorgden op de 200 meter vrijeslag voor een 'full house' voor De Devel. Drie deelnemers, drie persoonlijke records. Melvin zwom er ruim drie seconden vanaf en noteerde 2.10.16, Roy ruim twee seconden onder zijn beste tijd (2.19.07) en Matej een ruime twee seconden onder zijn beste tijd 2.48.60.

Zo, na een training en Dordrecht, even kijken op de training in Zwijndrecht, een ZRO-wedstrijd en een KLDp-wedstrijd is het tijd om weekend te gaan houden.

Gerard Agterdenbos

Start seizoen

We zijn al weer voorzichtig aan het nieuwe seizoen begonnen. Velen zijn al weer terug van een welverdiende vakantie, sommigen zijn net weg. En allemaal hebben we de batterij weer opgeladen voor een jaar werk, school en uiteraard onze vereniging. De eerste week van het nieuwe trainingsseizoen zit er op.

Om teleurstellingen te voorkomen, wijzen we nog maar weer eens op het door jullie ontvangen afwijkingen rooster. Hou dit goed bij de hand en kijk waar en wanneer er trainen is.

Ten overvloede, zorg dat je bent aangemeld op de ledensite en hou ook de nieuwsbrieven in de gaten. Als er zaken wijzigen, dan zullen we jullie op deze manier op de hoogte houden.

Let op: de voorselectie, die op woensdag van 17:00-18:00 en zaterdag van 8:45-9:30 zwemt, begint met de woensdagmiddagen vanaf 1 september en de zaterdagochtenden pas vanaf 11 september.

De Zwemcommissie en Myrthe Lampe