Verslag seizoen 2007/2008

4 Develjunioren zwemmen op Nederlandse Kampioenschappen

Afgelopen seizoen hebben 4 Develjunioren het voor elkaar gekregen om limieten te zwemmen voor de Nederlandse Kampioenschappen lange baan. In Drachten mochten Giovanni den Ouden, Inge Taal, Rosanne Ligtvoet en Stťphanie van Dam hun snelste zwemslagen uitvoeren. Giovanni werd op de 400m vrij 16e, op de 200m vrij 28e, op de 200m wisselslag 38e en op de 100m vrij 45e. Inge zwom de 100m rugslag en werd 32e. Rosanne kwam uit op de 400m vrij en werd hierop 31e, 200m vrij 17e en de 100m vrij 23e. Stťphanie zwom de 200m vrij en werd 39e, 38e op de 200m wissel en op de 100m vlinderslag werd ze 14e.

Onder begeleiding van trainer Wouter Rijper, met aan zijn zijde assistentie van Vera Rijper een geslaagd weekend voor De Devel.

Trainer Wouter met Giovanni den Ouden, Inge Taal, Rosanne Ligtvoet en Stťphanie van Dam

Meer foto's zijn te vinden op Picasaweb, klik op het de kleine foto hieronder.
NJK 2008

MariŽlle van Dam

Kringmedailles voor jongens minioren De Devel

In het weekend van 7 en 8 juni is het kringseizoen afgesloten voor de minioren. Tijdens de kring Speedo Finales in Aquapulca in Dordrecht mochten de snelste 24 jongens en meisjes per leeftijd en afstand hun race zo snel mogelijk beŽindigen.

Medailles waren er dit jaar voor Pim van Milt (96), Kringkampioen op de 100m school en 100m vlinder, brons op de 100m rug en 200m wissel; Roberto Hogerwerf (97) Kringkampioen op de 100m school, zilver op de 50m vlinder en brons op de 200m wisselslag en Rainier Voll (98), Kringkampioen op de 50m vlinder en zilver op de 100m school en 100m wissel. De overige jonge zwemmers en zwemsters deden ook erg hun best en zwommen vele persoonlijke records. Enkele van deze zwemmertjes zullen op 29 juni tijdens de Jaargangfinale in Dordrecht zich nog een maal van hun beste kant laten zien.

Roberto, Pim en Reinier
MariŽlle van Dam

Leonie Taal van De Devel zwemt op NK Eindhoven

Van donderdag 5 juni tot zondag 8 juni zijn in de Tongelreep in Eindhoven de Nederlandse Kampioenschappen lange baan gehouden. Leonie Taal had afgelopen seizoen 4 limieten weten te behalen voor deze wedstrijd. Daar waar Pieter van den Hoogenband, Inge Dekker en Marleen Veldhuis ook het water in gingen wist Leonie zeer mooie resultaten te bereiken in haar eigen leeftijdsgroep.

Op de 200 meter wisselslag werd Leonie (1993) 19e in de leeftijdsgroep 92/93. Op de 100 meter vlinder werd ze eveneens 9e in deze leeftijdsgroep. Op de 100m vrije slag werd ze 46e, maar de het beste resultaat behaalde ze op de 1500m vrij. In haar eigen jaargang (jeugd1) werd ze 4e met een tijd van 20.04.00 en overall bij de jeugd 8e.

Gefeliciteerd Leonie

Leonie tijdens NK in Eindhoven
MariŽlle van Dam

Vattenfall Swim Cup 2008, Denemarken

Van 2 t/m 4 mei zijn een aantal wedstrijdzwemmers naar de Vattenfall Swim Cup 2008 geweest, in Esbjerg, Denemarken. Er volgt nog een verslag, maar hier alvast een aantal foto's in het web album:
Westswim Vattenfall Swimcup Danmark

Uitslagen zijn te vinden op onze uitslagenpagina, meer over het evenement kan worden gevonden op de site van West swim Esbjerg.

Roger van Valen

Landelijke sport uitreiking van de KNDSB

voorgesteld aan het publiek

Op zaterdag avond 26 april werden de landelijke sport uitreiking van de KNDSB gehouden. Deze uitreiking vond plaats in een zaal in Utrecht en was erg druk met niet alleen veel sporters maar ook veel supporters. Na een opwarmertje van een live band (met doventolk) was het tijd voor de officiŽle gedeelte. Ik werd als eerste na voren geroepen en na voorgesteld te worden aan het publiek (waar ze wat over mij en mijn zwemprestaties vertelde) was het de beurt aan Elke (ook zwemster bij de Nederlandse selectie) maar het was tenniser Jan Jaap die met de prijs naar huis ging als finalist op afgelopen WK tennis.

Na nog wat pauzes en andere uitreikingen was het de beurt aan de sportploeg van het jaar. Als estafette ploeg zwemmen waren wij ook hiervoor genomineerd. De prijs werk uitgereikt door de estafette ploeg van 25 jaar geleden van wie afgelopen WK in Taipei na al die jaren het Nederlandse record hadden verbroken. Ook genomineerd was het fustal team en tennis team en deze laats genoemde wonnen deze prijs.

Ik vond het een geweldige eer om daar als genomineerde aanwezig te zijn en zo als sporter erkend te worden. Na de uitreikingen werd er nog tot laat in de nacht door gefeest. Een gezellige en geslaagde avond!

estafette team zwemmen
Giovanni den Ouden

5 Develzwemmers presteren op District LAC, GOUD voor Maryse

Zondag 30 maart zijn in het 50 meter bad in Dordrecht de District lange Afstand wedstrijden gehouden. Dit is de afsluiting van het lange afstand circuit en de beste 8 zwemmers van 3 districten komen hier tegen elkaar uit. Voor De Devel waren 5 zwemmers vertegenwoordigd. 1e Reserves Roy Bos (95) en Tirza Vrijhof (96) mochten helaas niet zwemmen.

Lisa van Milt (92) kwam uit op de 400m wisselslag, meisjes jeugd 1/2. Zij werd hierop 4e. Daarna zwom Maryse Lampe (87) werd in haar leeftijdsklasse dames senioren 1e en nam het goud mee naar huis. Daarna mocht Rainier Voll (98) de 400m vrije slag jongens minioren 3/4 zwemmen. Hij werd hierop 5e. Pim van Milt (96) kwam uit op de 800 m vrije slag jongens minioren 5/6 en werd 7e. Het vijftal werd afgesloten door Leonie Taal die de 800m vrije slag meisjes jeugd 1/2 zwom, ze werd hierbij 5e.

Al met al weer bijzonder dat de Develzwemmers er weer stonden op deze wedstrijd van hoog niveau.

Maryse pakt goud op districts LAC
MariŽlle van Dam, foto: Jos Dinkelberg

Giovanni @ RDZC

Op vrijdag avond train ik om de week bij RDZC (Rotterdamse Doven Zwem Club). Eigenlijk is dit elke week trainen maar omdat ik dan ook bij De devel training heb doe ik dit sinds begin van dit seizoen om en om. Vanavond trainen dus bij RDZC. Wouter ging een keer mee. Niet alleen omdat hij het eens gewoon leuk vond maar ook om te kijken hoe mijn trainingen daar ging.

Hij wilde samen met Ilona (RDZC trainster en ook assistent bonds trainer bij nederlandse selectie) een aantal van mijn slagen doornemen waar absoluut nog verbetering inzit om zo door hier nog intensiever op te trainen nog betere resultaten neer te kunnen zetten.

Vanavond hebben we ons op de vrijeslag geconcentreerd en door kleine aanwijzingen waar ik op moest letten merkte/voelde ik toch dat ik aan het eind van de training al betere resultaten neerzette. Zowel Ilona als Wouter zaten heel de training boven op me dus het was best een pittige training maar ik hoop dat door hier op te blijven trainen ik aan de eind van de rit er ook meer uit te kunnen halen en dat dit omzet in nog snellere tijden. Wouter vond het buiten de techniek training samen met Ilona ook erg leuk om eens een training met mij bij RDZC bij te wonen. Om te zien hoe de onderlinge communicatie gaat (gebarentaal) en hoe ik hierdoor mij veel beter op instructies en uitleg kon concentreren in plaats van veel energie in het horen (dus liplezen) en begrijpen van wat er wordt gezegd zoals dat tijdens de trainingen bij De Devel wel het geval is.

Ik vond het zelf ook erg leuk dat hij bij een training van RDZC was alleen duizeld het nu wel even van alle aanwijzingen waar ze maar op bleven hameren dat ik er misschien komende tijd nog wel 's nachts van zal "dromen" :).

Giovanni met Wouter en Ilona
Giovanni met Wouter en Ilona
Giovanni den Ouden

Trainer Wouter ziet ABRAHAM

Op vrijdag 14 maart is Wouter Rijper getrakteerd door alle zwemmers op een ontbijt samen met zijn vrouw Vera. Zondag 16 maart wordt Wouter namelijk 50 jaar en weet dan eindelijk waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Wouter werd weggehaald bij de training waarna hij kon genieten van het heerlijke ontbijt wat voor hem geregeld was. We wensen Wouter nog vele gezonde jaren toe en veel trainplezier.

Wouter ziet Abraham - foto 1
Wouter ziet Abraham - foto 2
Wouter ziet Abraham - foto 3
Wouter ziet Abraham - foto 4
Wouter ziet Abraham - foto 5
MariŽlle van Dam

Giovanni genomineerd voor Jeugd talent KNDSB

Na afgelopen januari de regionale jeugd sporters prijs gewonnen te hebben in Rotterdam, vindt er 26 april a.s. de landelijke sport uitreikingen plaats door de KNDSB.

Giovanni den Ouden is genomineerd voor de prijs van jeugd sporter 2007.

Tevens is hij met het heren estafette ploeg genomineerd voor sportploeg van het jaar en zijn (doven) zwemclub is genomineerd voor de prijs van sportclub van 2007.

Teletekst bericht nominaties Nederlandse Deaf Sport Awards
Poster Deaf Sport Awards KNDSB
Jorga den Ouden

Prestatiemedailles voor 5 Develkanjers

Tijdens de laatste voorbesprekingen van de laatste vereniging zwemcompetitie op zondag 09.03 zijn door de trainers Jaap Tak en Wouter Rijper de KNZB prestatiemedailles 2007 uitgereikt. Deze medaille krijgt een zwemmer als hij/zij bij de eerste 10 van de jeugdranglijsten behoort.

De eer om deze medaille te ontvangen waren voor Lisa van Milt '92 (100m + 200m schoolslag), Pim van Milt '96 (100m vlinderslag), Leonie Taal '93 (100m vlinderslag en 1500m vrije slag), Roberto Hogerwerf '97 (50m + 100m schoolslag en 400 m vrije slag) en voor Manon Baggerman '91 (1500m vrije slag).

De Devel is geŽindigd in de competitie op de 21e plaats van de B-poule en zal volgend jaar weer in de B-poule zwemmen.

Behalers prestatiemedailles
Groepsfoto
MariŽlle van Dam

6 Devel toppers op Zuid-Hollandse Kampioenschappen

Afgelopen zaterdag 01 maart was het 50 meterbad van Auquapulco in Dordrecht het strijd toneel van de Zuid Hollandse Kampioenschappen. De beste 8 zwemmers per leeftijdsgroepen zwommen hier tegen elkaar om hun beste prestaties neer te zetten.

Ellis Mos, Stťphanie van Dam, Micheal Hoek, Rosanna Ligtvoet, Giovani den Ouden, Lisa van Milt en Maryse Lampe kwamen hier uit namens De Devel. Helaas stond Micheal Hoek reserve en heeft niet gezwommen. Esther van Milt was aanwezig als ploegleidster en was trots op alle zwemmers voor hun behaalde resultaten. Alle zwemsters + zwemmer gaven alles in hun strijd en we gingen naar huis met niet alleen een aantal scherpe persoonlijke records maar ook met een hoop medailles. De foto's spreken voor zich. Alle: heel erg goed gedaan en gefeliciteerd met jullie resultaten.

Jorga den Ouden

Afgelopen zaterdag zijn in het 50 m bad in Dordrecht de Zuid Hollandse Kampioenschappen gezwommen.

Hier mogen de beste 8 van 3 kringen aan meedoen. De Devel had 6 deelnemers, te weten Rosanne Ligtvoet, Stťphanie van Dam, Giovanni den Ouden, Lisa van Milt, Ellis Mos en Maryse Lampe.

Rosanne mocht 2 keer uitkomen, op de 200m wisselslag werd ze 5e in een tijd van 2.50.24 en op de 100m vrij 6e in een tijd van 1.08.89

Stťphanie mocht 3 keer uitkomen, op de 200m wisselslag zwom zij een bronzen medaille in een tijd van 2.48.30, op de 100m vrij werd ze 7e in een tijd van 1.09.93 en op de 100m vlinder werd ze 6e in een tijd van 1.22.39.

Giovanni mocht 1 maal aan de start verschijnen, hij werd 7e op de 100m rug in een tijd van 1.11.23

Lisa mocht 2 maal aan de start verschijnen en ze werd verrassend vanaf baan 2 3e op de 200m wisselslag in een tijd van 2.39.30, verder zwom zij een zilveren medaille in een spannende race op de 100m school met een tijd van 1.20.94

Ellis Mos mocht 1 maal aan de start verschijnen, ze werd 8e op de 100m rug in een tijd van 1.20.72

Maryse mocht 2 maal op de startblokken verschijnen, 2 maal zilver was de winst, op de 200m wisselslag in een tijd van 2.33.08 en zeer verassend op de 100m rug vanaf baan 2 in een tijd van 1.11.95.

Reserve Michael Hoek mocht helaas niet starten.

MariŽlle van Dam
Zuid-Hollandse Kampioenschappen 2008, hele ploeg
Zuid-Hollandse Kampioenschappen 2008, hele ploeg
Lisa 3e op 200m wisselslag
Maryse 2e op 100m rugslag
Maryse 2e op 200m wisselslag
Stťphanie 3e op 200m wisselslag
Lisa 2e op 100m schoolslag
Foto's: MariŽlle van Dam, Jos Dinkelberg

2 Keer zilver voor Rainier en Roberto tijdens jaargangwedstrijden Leiden

In het weekend van 16 en 17 februari werden in Leiden de Jaargangwedstrijden gehouden. Dit wordt gezien als de officieuze Nederlandse Kampioenschappen voor de minioren (geboortejaar 98 tot 96 voor de jongens en 98-97 voor de meisjes). De eerste 12, 18 of 24 (afhankelijk van de afstand) van de ranglijsten van Nederland mogen hieraan deelnemen.

Dit jaar gingen er anders als de afgelopen jaren 3 jongens naar toe en ťťn meisje. De sfeer tijdens deze wedstrijd is altijd zeer bijzonder.

Onder begeleiding van trainer Wouter Rijper gingen op zaterdag Roberto Hogerwerf (97) en Rainier Voll (98) van start. Roberto kwam uit op de 100m schoolslag en behaalde in een zinderende race de zilveren medaille met een PR van bijna 4 sec. Einddtijd 1.28.88

Rainier kwam zaterdag voor 3 afstanden aan de start. Op de 100 m school werd hij 11e in een tijd van 1.43.16, op de 100m wisselslag werd hij 13e in een tijd van 1.33.76 en ook voor Rainier werd deze dag bekroond met een zilveren medaille op de 50 m vlinderslag in een tijd van 38.20

Zondag mochten naast Roberto en Rainier ook Pim van Milt (96) en Sanne Boelhouwer (97) naar Leiden reizen.

Pim kwam uit op de 100m vlinderslag, waarop hij 14e werd, in een tijd van 1.22.65 en op de 100m wisselslag waarop hij 18e werd in een tijd van 1.19.97. Beiden malen zwom Pim een PR.

Sanne stond 1e reserve op de 400m vrije slag. Helaas voor haar waren er geen deelnemers ziek geworden en mocht ze niet zwemmen.

Roberto mocht op deze zondag de 200m wisselslag zwemmen en werd hierop 8e, einddtijd 3.01.46 en Rainier kwam uit op de 100m rugslag en werd 21e, eindtijd 1.40.76

Rainier zwom op deze zondag de 100m vrij en werd hierop 15e in een eindtijd van 1.21.97.

Deze zwemmers gaan door met hard trainen en hopen weer op deelname aan de jaargangfinale op 1 juli in het 50 m bad in Dordrecht.

Veel succes allemaal en gefeliciteerd met de behaalde resultaten

Jaargang wedstrijden 2008, alle genodigden: Roberto, Pim, trainer Wouter, Sanne en Rainier
Jaargang wedstrijden 2008, de deelnemers: Roberto, Rainier en Pim (met Trainer Wouter op de achtergrond)
Jaargang wedstrijden 2008, Roberto op het podium
Jaargang wedstrijden 2008, Rainier op het Podium
Jaargang wedstrijden 2008, sfeerfoto

Meer foto's zijn te vinden op Picasaweb, klik op de foto hieronder:
Jaargangwedstrijden 2008

MariŽlle van Dam, foto's: Jennifer Voll, Andrť Boelhouwer, Esther van Milt

Stťphanie en Giovanni naar NJK Korte Baan Terneuzen

Afgelopen weekend had De Devel twee deelnemers aan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen Korte Baan in Terneuzen.

Giovanni lukte het om in December een limiet te zwemmen op de 400 m vrij, die vrijdagmiddag werd gezwommen. Samen met trainer Wouter, en een tikje nerveus, bleek dat er geen speciale Dovenstart was zoals Giovanni gewend is, maar dat Wouter bij de start een heel zacht tikje mocht geven. Anders als Giovanni gewend is, maar het ging goed. Giovanni zwom een fantastische race, ondanks dat hij na 100 meter een beetje krampjes in zijn onderbeen spieren kreeg, ging hij daarna ploegend met bovenlichaam en tanden op elkaar toch goed door. Doordat hij begin van de race zoveel tijd had "gewonnen" zette Giovanni een schitterende eindtijd neer, 04:35,24, een P.R. van 2,7 sec. Giovanni eindigde als 22e terwijl hij als 25e geplaatst was, en wat misschien nog wel het mooiste is van allemaal, wederom een limiet voor de 400 m vrij voor het NJK lange baan in juni in Drachten.

Voor Stťphanie was het zaterdagmiddag tijd om aan de bak te komen. Wederom ging trainer Wouter mee. Voor Stťphanie was deze deelname zeer bijzonder, nadat zij van de zomer, 4 weken in bed had moeten liggen in het ziekenhuis, en nogal heeft moeten knokken om terug te komen. Ook altijd gezellig om NJK vrienden weer tegen te komen. Vol zenuwen ging Stťphanie naar het startblok. Start en eerste 100 m gingen prima, maar de schoolslag liep niet zo lekker. Uiteindelijk zette zij een tijd neer van 02:50,29, en werd hiermee 29e.

Voor deze beide zwemmers geldt dat ze in juni ook weer deel mogen nemen aan het NJK lange baan in Drachten. Giovanni is het zelfs gelukt om zaterdag bij een wedstrijd van de Dovenbond een limiet te halen voor de 200 m vrij.

Hopelijk zijn er nog meer zwemmers die het gaat lukken om limieten te zwemmen, want een ervaring is het wel zo'n NJK.

NJK korte baan, Terneuzen, foto 1
NJK korte baan, Terneuzen, foto 2
NJK korte baan, Terneuzen, foto 3
NJK korte baan, Terneuzen, foto 4
NJK korte baan, Terneuzen, foto 5
MariŽlle van Dam

Giovanni uitgeroepen tot Jeugd Sporter 2007 door KNDSB

Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse prijsreikinging gehouden voor Sporters 2007 door de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond).

Giovanni was genomineerd voor de prijs van Jeugd Sporter en won deze prijs voor de tweede jaar op rij!! Giovanni werd toegesproken door Mevr. Naakgeboren, die voorzitster is van de zwem-tak binnen de KNDSB. Hij werd geprezen voor zijn vele prestaties die hij afgelopen jaar had weten neer te zetten en te behalen, zowel met de Nederlandse Doven Selectie als binnen zijn horende zwem vereniging. Ook werd nog benadrukt hoeveel bewondering er binnen de zwemwereld is voor zijn doorzettings vermogen en (mentale) kracht om toch te blijven vechten voor zijn droom en doelen, zelfs als het even (lichamelijk) tegenzit, zoals afgelopen oktober. Verder werd hem veel succes gewenst met zijn deelname aan het NJK, wat eind januari in Terneuzen zal plaatsvinden en waar Giovanni zich heeft weten te plaatsen op de 400 meter vrijeslag.

ďwauw, dit is wel echt super gaaf hoor om op deze manier het jaar af te sluiten, en afgelopen jaar was inderdaad soms te gek voor woorden en heb ik prestaties neergezet waar ik zelf soms van stond te kijken maar ik wil nog zo veel meer en ook daar ga ik komende jaar weer hard voor trainenĒ aldus Giovanni na afloop van de uitreiking.

Meer informatie is te vinden op Giovanni's website

Giovanni ontvangt beker en bloemen
Jorga den Ouden

Clubkampioenschappen 2007

Op 29 december 2007 was het weer zo ver: de clubkampioenschappen. De uitslagen zijn te vinden op de uitslagenpagina. Hieronder een aantal foto's. Meer foto's zijn te vinden op ons fotoalbum op webshots.
Clubkampioenschappen - groepsfoto
Clubkampioenschappen - kaarsjeszwemmen 1
Clubkampioenschappen - kaarsjeszwemmen 2
Clubkampioenschappen - discozwemmen 1
Clubkampioenschappen - oliebollen
Clubkampioenschappen - Meisjes minioren 1/2
Clubkampioenschappen - Jongens minioren 1/2
Clubkampioenschappen - Meisjes minioren 3/4
Clubkampioenschappen - Jongens minioren 3/4
Clubkampioenschappen - Meisjes minioren 5/6
Clubkampioenschappen - Jongens minioren 5/6
Clubkampioenschappen - Meisjes junioren 1/2
Clubkampioenschappen - Jongens junioren 1/2
Clubkampioenschappen - Meisjes jeugd 1/2
Clubkampioenschappen - Jongens junioren 3/4
Clubkampioenschappen - Dames
Clubkampioenschappen - Heren
Clubkampioenschappen - Familie estafette
Clubkampioenschappen - Polo vs Zwemmers estafette

Roger van Valen

Leonie Taal zwemt NK korte baan in Amsterdam

Het weekend van 21-22 en 23 december heeft Leonie Taal deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen Korte Baan in Amsterdam.

Tijdens deze wedstrijd deden ook grote namen als Pieter van den Hoogenband, Inge Dekker en Marleen Veldhuis mee.

Limieten had Leonie op de 200m wissel, waar zij 25e werd bij de meisjes Jeugd 1 en 2 in een tijd van 2.37.08 en de 100m vlinder, waar zij 12e werd bij de meisjes jeugd 1 en 2 in een tijd van 1.09.46.

Prachtige resultaten!!
Gefeiciteerd Leonie.

MariŽlle van Dam

Develzwemmers op Dutch Open Swimcup in Eindhoven

Van 6 t/m 9 december vonden de Dutch Open Swimcup wedstrijden plaats in Eindhoven. Een aantal develzwemmers heeft hier ook aan deelgenomen. Op donderdag 6 december stonden Maryse Lampe en Lisa van Milt op de startlijsten.

Op vrijdag zwommen Victoria Mol, Annewil Mol, Rosanne Ligtvoet en Jeroen Durinck.

Hierbij enige foto's van vrijdag 7 december

Dutch Open Swimcup 1
Dutch Open Swimcup 2
Dutch Open Swimcup 3
Dutch Open Swimcup 4
Tekst: Roger van Valen, foto's: Peter Durinck

Nederlands Record Doven voor Giovanni den Ouden

Giovanni den Ouden heeft zondag 09-12-2007 een Nederlands Record Doven neergezet op de 300 m wisselslag. Nadat hij die middag een Dovenwedstrijd had gezwommen, waar hij 3 maal goud behaalde en een prestatiebeker had ontvangen, ging hij tijdens de LAC in Krimpen a/d IJssel op jacht naar het Nederlandse Record Doven. Helemaal 17 sec moest hij van zijn tijd afzwemmen, wat een hoop dachten trainers en ploegleiding. Met een bonkend hart ging Giovanni naar de startblokken en zwom een fantastische race. Hij trok zich op aan de tegenstander met de snelste tijd en ging er aan het eind aan voorbij. Heel het zwembad gilde Giovanni naar de overwinning, maar ja dit hoorde hij niet.

Een fantastische tijd zette hij neer 3.55.73. Een PR van 23 secondes. En daarmee een vet Nederlands Record Doven, niet alleen voor de jeugd maar ook voor de heren.

Gefeliciteerd Giovanni!!!

Wouter feliciteert Giovanni
MariŽlle van Dam

Koninklijke onderscheiding voor de heer D. Santbergen van ZZ & PC De Devel

Vrijwilliger van de Zwijndrechtse Zwem- en Polo Club De Devel Din Santbergen is maandagavond compleet verrast met een Koninklijke onderscheiding die is uitgereikt door burgemeester Antoin Scholten.

Din Santbergen ontving de onderscheiding bij gelegenheid van zijn 30 jarig jubileum als official voor de zwemvereniging.

In deze 30 jaar bekleedde hij diverse functies in en om het zwembad. Vele cursisten heeft hij de grondbeginselen van tijdwaarneming bijgebracht. Hij was nauw betrokken bij de bouw van het huidige zwembad in Zwijndrecht. Daarnaast was dit jaar de 30e editie van de Verkerkloop waar Din ieder jaar meehelpt aan de organisatie en/of uitvoering. In de 41 jaar dat hij zelf werkzaam was bij de Verkerk Groep was hij initiator voor de oprichting van het Regionaal Bedrijfs Opleidings Centrum. Tot op heden organiseert hij jaarlijks activiteiten voor de gepensioneerde Verkerk medewerkers.

Wij zijn uitermate trots op zo'n veelzijdige vrijwilliger bij onze vereniging ZZ & PC De Devel.

Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (1)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (2)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (3)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (5)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (4)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (6)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (7)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (8)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (9)
Din Santbergen lid van de Orde van Oranje-Nassau (10)
Tekst: Hans en Pieta Mos, foto's: Roger van Valen

Jaap Tak nu ook Official

De Devel is zeer verheugd met de aanwinst van een nieuwe tijdwaarnemer/keerpuntfunctionaris. Zaterdag 17-11-2007 heeft trainer Jaap Tak met zeer goed resultaat het examen afgelegd en zondag 18 november mocht hij voor het eerst fungeren.

Speciaal voor deze gelegenheid had Jaap een mooie grijze broek gekocht en hij zag er dan ook piekfijn uit.

We wensen Jaap veel succes toe met zijn carriŤre als official.

Jaap Tak nu ook tijdwaarnemer (1)
Jaap Tak nu ook tijdwaarnemer (2)
MariŽlle van Dam

Verslag Speedo Club Meet 17-11-2007

Op zaterdag 17 november gingen 18 zwemmertjes in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar weer naar de Kring Speedo Club Meet. Onder deskundige leiding van trainers Wouter en Jaap en enthousiaste begeleiding van Andrť maakten zij zich op voor deze ů zo belangrijke wedstrijd voor de Club.

De zwemmers en trainers hadden voor dit festijn zich weer verkleed als Develsmurfen en kwamen met de jel en Devellied op bij de presentatie van de teams. Een mooi gezicht. De tribune was gevuld met Devel supporters waarvan menigeen zich in aqua blauw had gekleed. Na de eerste estafette, waar het team van Cilia van Dam, Gabriel Danckaarts, Daphne van Antwerpen en Dylan Zwirs tweede werd, werden er ook persoonlijke nummers gezwommen, o.a. door onze kleinste en jongste zwemster Elise van Scholl. Spannend was het zeker want zowel de meiden als de jongens zwommen zeer goed en menig PR werd gehaald. Rainier Voll werd 3 maal eerste op al zijn afstanden in de leeftijd 8/9 jaar. Ook Roberto Hogerwerf en Pim van Milt waren goed voor snelle tijden.

Voor Sanne Boelhouwer en Samira Heijnemans mooie PRen op de 50 m vlinderslag. Bob Bosklopper zwom een schitterende 100 m wissel, met een PR van wel 10 sec, die hem een badmuts van zijn moeder opleverde. Daan Classener en Dylan Zwirs waren goed voor een PR op de 100 m vrij. Ook Jeroen Jongeleen, Miranda van Valen, Trang Hoang, Joep Clasener en Daniel van Hillo lieten zien dat de vele uurtjes training effect hadden en zwommen goed.

De tussenstand werd geregeld om geroepen en de spanning steeg richting de twee laatste estafettes. De Devel stond 3e na Posseidon en MNC. De meisjes zwommen goed, met weliswaar scherpe overnames die achteraf helaas door maar ťťn kamprechter als fout beoordeeld werd. De heren waren ook zeer goed bezig.

Het wachten was op de einduitslag. Er kon nog van alles gebeuren. Het verlossende woord kwam, De Devel was 3e geworden van de Kring Rotterdam. Een zeer mooie prestatie!!

Helaas geen deelname aan de Nationale Speedo Club Meet deze keer. Wie weet volgend jaar weer. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Speedo Club Meet foto 1
Speedo Club Meet foto 2
Speedo Club Meetfoto 3
Speedo Club Meet foto 4
Speedo Club Meet foto 5
Speedo Club Meet foto 6
Speedo Club Meet foto 7
MariŽlle van Dam

Sportgala Hendrik-Ido-Ambacht, 8 november 2007

Donderdag 8 november was het zover!! Het eerste sportgala van Hendrik-Ido-Ambacht vond plaats in een uitverkocht Cultureel Centrum Cascade.

Er werden hier prijzen uitgereikt aan diverse sportkampioenen uit Ambacht en werden de Sportman, Sportploeg, Sporttalent en Sportvrouw van Hendrik-Ido-Ambacht gekozen.

Van onze vereniging was Roberto Hogerwerf genomineerd als Sporttalent maar helaas niet door de jury uitgekozen om tijdens deze avond te strijden voor de titel. Toch ontbrak hij niet tijdens deze avond want hij kreeg uit handen van de wethouder Sport een mooie medaille voor zijn geleverde prestaties. Hij kreeg deze prijs omdat Roberto tijdens de jaargangfinales tweede was geworden op de 100 school.

Verder verscheen Bob Bosklopper nog op het podium om een medaille in ontvangst te nemen. Deze kreeg hij omdat hij met zijn duikteam Nederlands Kampioen was geworden.

Kortom, genoeg Devel aanwezig tijdens deze fantastische avond! Foto's van het Sportgala zijn te vinden op www.gerardshomepage.nl.

BjŲrn de Groot

Verslag IJsselcup 3 november 2007

Zaterdag 03-11-2007 is een gedeelte van de selectieploeg naar de IJsselcup wedstrijd in Nieuwekerk aan de IJssel geweest. Dit is een internationale klassementswedstrijd. Er werd onder coaching van Wouter en Andrť alleen vrije slag gezwommen, voor de kleinere zwemmers (tot 1997) 25 en 100 m en voor de oudere zwemmers 200 en 50 m. Na deze afstanden werd er door de jury druk gerekend en mochten de 5 snelste van het klassement een finale zwemmen, te weten voor de jongere zwemmers 50m en voor de oudere 100 m vrij. Opkomst voor de finale was met muziek en de finalisten droegen een pet van een van de sponsors. Na deze finale werd alles bij elkaar opgeteld en de eerste 3 werden verblijdt met een mooie medaille en een waardecheque te besteden in natura bij de swim-shop die ook aanwezig was.

Klassementprijzen waren er voor:

Alle deelnemers werden verblijd met een mooie handdoek en een spel kaarten.

Al met al een leuke, vernieuwende wedstrijd die volgend jaar zeker niet mag missen op de wedstrijd kalender.

IJsselcup foto 1
IJsselcup foto 2
IJsselcup foto 4
IJsselcup foto 3
IJsselcup foto 5
IJsselcup foto 6
IJsselcup foto 7
MariŽlle van Dam

Devel jongens minioren naar Nationale Estafette Kampioenschappen

Afgelopen zaterdag 22 september zijn een 5-tal Develzwemmers deelnemer geweest bij de Nationale Estafette Kampioenschappen 2007 te Doetinchem.

Onder begeleiding van trainer Wouter Rijper mochten ze in 3 programma nummers uitkomen.

Als eerste de 4 keer 50 meter schoolslag, gezwommen door Pim van Milt, Roberto Hogerwerf, Daan Clasener en Rainier Voll . Hier werd het viertal 7e.

Een uurtje later de 4 maal 50 meter wisselslag met Dylan Zwirs op de rug, Roberto op de school, Rainier op de vlinder en Pim op de vrij, Hier werden ze tijdens een bloedspannende race 8e.

Als laatste werd de 4 maal 50 meter vrije slag gezwommen, Dylan, Roberto, Pim en Rainier zwommen hier ook prima, helaas was er een te goed kijkende kamprechter. Onze jongens werden uiteindelijk tiende van Nederland.

Goed gedaan Heren!

Rainier tijdens Nationale Estafette Kampioenschappen
Develzwemmers tijdens Nationale Estafette Kampioenschappen
Develzwemmers tijdens Nationale Estafette Kampioenschappen
Develzwemmers tijdens Nationale Estafette Kampioenschappen
Tekst: MariŽlle van Dam, foto's: Site JNDD Doetincem, Jos Dinkelberg, Joktsang Titt

Verlaat bericht: Giovanni den Ouden naar WK Doven in Tapei

Afgelopen 12 tot 17 augustus heeft Giovanni den Ouden deelgenomen aan de WK zwemmen voor Doven. Hij was daar met zijn 13 jaar de jongste deelnemer.

Op 8 augustus vertrokken ze naar Taiwan, alwaar de wedstrijden 12 augustus begonnen. 11 Augustus was een openingsceremonie waarbij Giovanni als jongste deelnemer van het 6-koppige team de vlag mocht dragen.

De eerste afstand de 50 m vrij werd Giovanni 30e met een eigen tijd. Daarna de 100 meter school. Hier werd hij 17e met een PR tijd: 01:25,65

Daarna de estafette: 4x200m vrije slag heren: 6e Nederland 09:12,59 Nederlands Record !!!!!!!!!

De tweede wedstrijd dag moest Giovanni de 1500 m zwemmen, in de baan naast hem lag de wereldrecordhouder met een tijd die een minuut sneller was als die van Gio. Dus je hebt geen tegenstand en zwemt 1500 m alleen. Loodzwaar, wetende dat het ook een buitenbad is en het soms zo heet was, dat het zwemwater gekoeld moest worden met grote ijsblokken. 12e van de wereld werd Giovanni. Daarna moest hij nog de 100 m rug, waarbij hij als 13e binnen kwam.

De derde wedstrijddag zwom Giovanni zijn favoriete 200 m vrij. Dit ging goed en hij zwom een eigen tijd. Daarna nog de estafette 4 x 100 m wissel, waarbij het Nederlandse team 3 sec tekort kwam om in de finale terecht te komen.

De vierde wedstrijddag de 200 m wissel. Gio eindigde in 02:43,58 (uiteindelijk 16e) - iets boven zijn persoonlijke record. Daarna de 50 m rug. Giovanni opende sterk, wist het vast te houden en finishte in een nieuwe PR-tijd van 00:34,89 (18e).

De vijfde en laatste wedstrijddag zwom Giovanni de 400 m vrij. Wederom met een zeer sterke buurman. Hij eindigde als 12e met een tijd net boven zijn PR. Als laatste de 4 x 100 m vrij, waarbij het Nederlandse team zich wist te plaatsen voor de finale en uiteindelijk 7e werden.

Voor Giovanni was dit een prachtige tijd en een ervaring voor het leven. Hij zal doortrainen en gaan voor deelname aan de Deafolympics in 2009.

Wil u meer lezen over Giovanni zijn avontuur in Taiwan, log dan eens in op zijn website www.giovanni-luigi.nl

Giovanni op WK zwemmen voor Doven in Taipei
MariŽlle van Dam

Kamp 2007 te Putten

In het weekend van 31-08 tot 02-09 is de wedstrijdafdeling op kamp geweest in Putten.

Met 35 wedstrijdzwemmers en onder leiding van Simon, Esther, Sjanie, Wouter, Remco, Andrť en MariŽlle werd Putten op stelten gezet.

Na aankomst werden de groepen bekend gemaakt en de slaapkamers verdeeld.

Als eerste stond op het programma (bedacht door de zwemmersraad) een vossenjacht in de stad. De groepen moesten een 6-tal leden van de leiding terug vinden. Deze liepen verkleed als o.a. potloodventer, boertje en enge man rond in de stad. Daarna gingen we met de gehele groep een nachtwandeling maken in het donker en in het bos. De kleintjes naar bed en de ouderen kletsen nog na.

Zaterdagmorgen na het ontbijt was het tijd voor een nieuw spel. Alle groepen kregen een suikerklontje en moesten dit binnen 2 uur ruilen voor een zo groot en duur mogelijk voorwerp. Ongelofelijk wat de groepen voor elkaar kregen. O.a. een grasmaaier, nieuwe T-shirts en verzilverde bordjes, een tuinkabouter en 40 BOB-lampjes werden mee terug genomen naar het kamphuis. De leiding had er een flinke klus aan om te bepalen welke groep de meeste punten kreeg. 's Middags was het tijd voor een water 5-kamp. Op het sportveld bij het kamphuis werden een aantal spelletjes gespeeld, waarbij de zwemmers het niet droog hielden. Daarna ging de leiding aan de slag om een heuse BBQ in elkaar te zetten. Na wat spelletjes bij het kampvuur werden enkele zwemmers uit hun bed gelicht voor de dropping. Gewapend met veiligheidsvestjes, BOB lampjes en zaklampen werden de zwemmers ergens gedropt. En nu maar zo snel mogelijk terug komen. De laatste groep arriveerde rond 3.45 uur. Dus ook deze nacht werd er niet veel geslapen.

Zondagmorgen na het ontbijt snel spulletjes pakken en kamers opruimen, want om 10.00 uur werden we op de midgetgolf baan in Putten verwacht. Gezellig met z'n allen de baan doorlopen, maar wel proberen om zo min mogelijk slagen te maken, want alles telde mee voor de puntentelling. Als winnaar maakte Simon na de lunch de groep van Mark bekend, 2e werden gezamenlijk de groepen van BjŲrn en Maryse, 4e de groep van Jurrien en 5e de groep van Roderik.

De zwemmers werden rond 14.00 uur opgehaald en moe, met zere voeten en mogelijk iets wat aan de vieze kant ging iedereen voldaan naar huis. De zwemmersraad en zwemcommissie gaat al weer beginnen met de voorbereidingen voor het kamp van volgend jaar. Dus zorg dat je er dan bij bent.

Kamp 2007 foto 1
Kamp 2007 foto 2
Kamp 2007 foto 3
Kamp 2007 foto 4
Kamp 2007 foto 5
Kamp 2007 foto 6
Kamp 2007 foto 7
Kamp 2007 foto 8
MariŽlle van Dam

Start trainingen

De trainingen voor het seizoen 2007/2008 beginnen weer op maandag 27 augustus 2007.

Let ook op de nieuwe rooster van de trainingstijden en afwijkingen.

Roger van Valen