Verslag seizoen 2004-2005

Van de zwemcommissie


AFSLUITING SEIZOEN 2004-2005  -  INFO SEIZOEN 2005-2006

15 augustus 2005 beginnen de trainingen weer. (3 juli 2005)

Zoals gebleken ontbrak mij de afgelopen 1,5 maand weer de tijd om de zwempagina's van onze site bij te houden / te vullen. Toch wel jammer, want er gebeurt op zwemgebied nogal wat eind mei en de maand juni. Het is ook sneu voor alle zwemmers die mooie resultaten behalen, waarover vervolgens zo weinig bericht wordt. De aandacht in ons regionale dagblad veel weer knap tegen.

In ieder geval vond ik het op zijn plaats om nog aandacht te besteden aan de zilveren medaille van Lisa van Milt op de Nationale Junioren Kampioenschappen in juni in Amsterdam. Zie hierover het stukje verderop op deze pagina.

De afgelopen 2 weken zijn aan de selectie-zwemmers de selectie-indeling en het trainingsschema uitgedeeld. Tenminste aan die zwemmers, die nog zijn komen trainen. Het is de bedoeling om de brieven voor de overige zwemmers begin augustus uit te delen. (Ik ben nog op zoek naar bezorgers). Mocht je deze informatie vrijdag 12 augustus nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met ondergetekende of met onze TC. Er is nogal wat veranderd namelijk!!

Prettige vakantie,

RML


NJK AMSTERDAM - EINDELIJK PRIJS

Lisa van Milt verovert de zilveren medaille op de 200 m schoolslag! (3 juli 2005)

De generale repetitie liep nog faliekant mis (zo hoort dat geloof ik ook), want op de 100 m schoolslag stond Lisa van Milt derde geplaatst maar eindigde ze in een matige tijd op de 12e plaats.Gelukkig maakte het optreden een dag later op de 200m schoolslag alles goed. Eindelijke een NK-medaille. Zilver werd het op een redelijk korte afstand van de nummer 1. Proficiat Lisa!

De overige zwemmers, de ploeg bestond uit Manon Baggerman, Lisa van Milt, Ellis Mos, Ariella van den Beemt, Kiki Klerks, Frank Hoogenboom, Daan de Jong, Wilbert Benschop, Sven de Groot, Thomas van Laerhoven en Melvin Folkers, behaalden wisselende resultaten. Zie hiervoor de uitslagen op de uitslagen pagina. 


NK AMSTERDAM - LANGE AFSTAND SUCCES

Ellis Mos behaalt de zilveren medaille op de 800 m vrije slag!

Op de 4e dag van de Nationale Kampioenschappen (Lange Baan) in Amsterdam kwamen er uiteindelijk ook nog eens Devel-zwemmers aan de start. Twee meisjes om precies te zijn. Maar dan wel twee met een enorme ambitie. Ellis Mos en Manon Baggerman startten beiden op de 800 m vrije slag in hun respectievelijke junioren jaargangen.

Was het vorig jaar Manon die een zilveren medaille behaalde, dit keer was het Ellis die dit huzarenstukje uithaalde. Vooraf was ze nog geplaatst als vijfde. En niet iedereen dacht dat ze dat kon verbeteren. Maar gelukkig dachten anderen en zeker Ellis daar anders over. In de race die ze na 100 m zelfs nog leidde, heeft ze de tweede plaats niet meer uit handen gegeven en de voorsprong op de nummer 3 gestaag vergroot. Met uiteindelijk een ZILVEREN medaille als oogst!

En dan te bedenken, dat Ellis geplaatst was met haar tijd van de 4e plaats op de winter-NK, die ze maar net met een reservelimiet heeft gehaald... Tot welk resultaat gaat dit leiden op de aanstaande Junioren NK in (alweer) Amsterdam?

Manon lukte het deze keer niet om haar succes van vorig jaar te prolongeren. Ze heeft duidelijk nog moeite terug te keren op haar gewenste niveau na haar ziekte afgelopen winter. Wie weet volgend jaar, maar dan ze er wel rekening mee houden dat ze onder de jeugd-jaargangen zwemt. Maar ook voor haar geldt dat ze in juni nog de NJK heeft. Succes in ieder geval.

Update: via de ouders van Ellis kregen we een foto van het ereschavot:

Uitslag (zwemkroniek)


NATIONALE SPEEDO CLUB MEET - EEN FEEST IN HET HOGE NOORDEN

De Devel 4e tijdens de landelijke finale!

5 maart 2005 was het dan zover. Een ploeg van 27 zwemmers, 3 trainers/begeleiders, en zeker zo'n 35 supporters vertrok naar Stadskanaal om deel te gaan nemen aan de Nationale Speedo Club Meet.

Een aardige logistieke operatie, want er waren uiteindelijk een grote bus, een klein busje en zeker 4 auto's nodig om deze meute in Stadskanaal te krijgen. En dat was niet het enige, de avond ervoor hadden de weergoden bedacht om nog maar eens flink wat sneeuw op de wegen te strooien. Het aantal verontruste telefoontjes van ouders ('Het gaat toch wel door?') was bijna niet te tellen. Gelukkig bleek zaterdagmorgen dat de grote bus, die uit BelgiŽ moest komen, op weg naar De Devel het moeilijkste deel van de reis al had gehad. De Devel-bende kwam dus uiteindelijk, na een vertraagde start en een hardnekkig verdwaald mistbankje onderweg, precies op tijd aan bij het zwembad in Stadskanaal.

De supporters sloten aan bij de rij wachtenden voor een plekje op de tribune (met wisselend succes) en de zwemmers konden gelijk naar binnen om te gaan inzwemmen. Althans dat was de bedoeling, maar ondanks dat meisjes en jongens gescheiden moesten inzwemen, was er geen doorkomen aan.

Gelukkig blijkt de gigantisch goede sfeer in het zwembad net zo goed te werken als gedegen inzwemmen. Zo'n massale presentatie van alle ploegen, het zingen van de Devel-Yell en de aanwezigheid van honderden toeschouwers gaven de zwemmers van De Devel vleugeltjes (of waren het vinnetjes?).

Al bijna vanaf het begin vertoefde de ploeg in de tussenstanden zo rond de 6e-7e plaats. Waar de trainers vooraf nog dachten, gebaseerd op de startlijsten, dat een 10e plaats wel het lot zou zijn en enigszins hoopten op misschien wel een 8e plek.

De zwemmers dachten hier echter heel anders over. Zonder uitzondering presteerden ze bijzonder goed. En na de afsluitende vlinderslag estafettes, traditioneel een sterk onderdeel van De Devel, was een prachtige 4e plaats in het eindklassement bereikt. Een geweldige prestatie! De achterstand op de 3e plaats was maar 6 punten en zelfs de winnaar van de club meet (Hellas Glana KZ uit Limburg) had maar 11 punten meer.

 

Eindstand

1

Hellas/Glana/KZ

186

2

De Dinkel Denekamp

181

2

WVZ

181

3

De Devel

175

4

De Dolfijn

167

5

Zeester-Meerval

160

6

Alliance-de Ham (SG)

156

7

De Stormvogel

145

8

WZ&PC

143

9

De Columbiaan

142

10

DWK-XCESS

140

11

PSV

137

12

Noord Limburg (SG)

132

13

ZPC Hoogeveen

104

14

Aquarijn

99

15

TriVia

85

16

HZ&PC Heerenveen

79

Volgens deze stand (uit de zwemkroiek, maar ook op de site van de kring Groningen) is De Devel 3e geworden, maar alleen omdat de nummers 2 en 3 een gelijk puntenaantal hebben. De prijzen zijn gewoon uitgereikt aan de bovenste 3 van de ranglijst.

Na de feestelijke prijsuitreiking, met de nodige te water latingen, werden de zwemmers door de zwemcommissie in het zwembad getracteerd op een frietje+ en een ijsje. En dat hadden ze wel verdiend!!

Volg voor meer informatie, de volledige uitslag en diverse foto's de volgende links:

Kring Groningen   ZPC Stadskanaal   Zwemkroniek

De uitslag van de Develzwemmers is terug te vinden op onze eigen uitslagen pagina en via deze link kom je bij een aantal verzamelde foto's die met De Devel ploeg op de Club Meet te maken hebben.


JAARGANGWEDSTRIJDEN LEIDEN - EEN ONVERWACHTE MEDAILLE !

Op 20 februari 2005 heeft Floortje de Waard de bronzen medaille behaald tijdens de jaargangwedstrijden in Leiden. Een overwachte prestatie tijdens de officieuze Nederlandse Winterkampioenschappen voor Speedo zwemmers. Zeker als je beseft dat ze niet eens in de snelste serie startte op de 200 meter wisselslag, want haar inschrijftijd uit de speedo-voorronde was helemaal niet zo denderend.

Op onderstaande foto zie je Floortje met andere medaille-winnaars opgesteld voor de prijsuitreiking. Gefeliciteerd Floortje!

Op de achtergrond is trouwens haar trotse vader te zien, die haar persoonlijk als coach naar het succes kon begeleiden.

 

Floortje was niet de enige zwemmer van De Devel in Leiden. Onder begeleiding van de trainer Wouter Rijper en op zondag dus ploegleider Simon de Waard probeerden ook Stephanie van Dam, Roy Bos en Kiki Klerks bij de eersten te eindigen. Tot medailles kwamen ze niet, maar met een aantal fraaie PR's zijn de meesten toch tevreden weer naar huis gegaan. Zelfs Kiki die nog kampte met de naweŽen van een flinke griep. Het hoogst kwam nog Stephanie met een 8e plaats op de 50 vlinder. Kijk op de uitslagen pagina voor alle individuele resultaten.


NJK Vlissingen - net niet en toch ook weer wel ...

Met 11 junioren zwemmers en zwemsters togen Ton en Jaap - onder de bezielende (bege)leiding van Joke en Joke naar Vlissingen om deel te nemen aan de Nationale Junioren Kampioenschappen Korte Baan.

De verwachtingen waren vooraf best wel hoog gespannen, tenslotte werden er medaille-kansen toegedicht aan onze beide schoolslag-specialisten Lisa van Milt en Wilbert Benschop. Er zou ook nog wel eens een verrassing kunnen komen van Ellis Mos en Manon Baggerman die op respectievelijk de vrije slag en de wisselslag nog niet het achterste van hun tong hadden laten zien. En wat zou Rutger van Veen nog kunnen bereiken na een periode van wat minder hard trainen?

Helaas mocht het niet zo zijn. Net niet! Het dichtst bij kwam Lisa, zij behaalde uiteindelijk twee keer een 4e plaats (100 en 200 schoolslag) en ook Rutger lukte het nog om bijna het podium te halen (200 vlinder).

Ellis (200 vrij) en Manon (400 wissel) werden uiteindelijk op hun beste persoonlijke nummer 5e.

Bij Wilbert's persoonlijke nummers (100 en 200 school) bleek de concurrentie opeens wel heel erg snel te gaan. Twee 8e plaatsen bleven voor hem over.

Van de rest van de NK groep had alleen Melvin Folkers nog 2 persoonlijke starts. Op de 100 en 200 vrij eindigde hij met twee mooie PR's in de middenmoot.

De estafette-ploegen werden gecompleteerd door Ariella v.d. Beemt, Kiki Klerks, Frank Hoogenboom, Daan de Jong en Thomas van Laerhoven. Alleen op de 4x200 vrij jongens hadden we geen ploeg in het water.

Ondanks dat bijna iedereen een persoonlijke besttijd zwom (als startzwemmer of splittijd) lukte het de ploegen niet om hoog in de eindstand te komen. Het hoogst kwamen de meisjes met een 9e plaats op de 4x200 vrij.

Een NJK dus van 'net niet' als je de medailles in beschouwing neemt, maar 'toch ook weer wel'. Want een groep zwemmers die zich in totaal 13 keer in de top 10 zwemt, mag gerust ook een klein succes worden genoemd. Wie weet wat ze kunnen bereiken op de volgende NJK lange baan in juni in Amsterdam. 


CLUBKAMPIOENSCHAPPEN - EEN GESLAAGD BEGIN VAN 2005

Op 2 januari 2005 hebben wij onze clubkampioenschappen wedstrijdzwemmen georganiseerd voor alle leden van ZZ & PC De Devel met een B-diploma of hoger.

Dit zijn de clubkampioenen:

meisjes minioren 1/2

 Samira Heijnemans

meisjes minioren 3/4

 Stephanie van Dam

jongens minioren 3/4

 Roy Bos

meisjes minioren 5/6

 Kiki Klerks

jongens minioren 5/6

 Jelmar van Zijderveld

meisjes junioren 1/2

 Ellis Mos

jongens junioren 1/2

 Melvin Folkers

meisjes jeugd 1/2

 Maaike de Waard

jongens junioren 3/4

 Frank Hoogenboom

Dames

 Maryse Lampe

Heren

 Jordy schouten

Masters

 Henk Bakker

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd.

De traditionele familie estafette stond ook weer op het programma en voor de 2e keer in successie is deze gewonnen door de familie Mos.

Op de uitslagen pagina zijn alle resultaten en een kort verslag met enige foto's van de clubkampioenschappen terug te vinden.


NK Korte Baan Drachten  -  GOUDEN MEDAILLE VOOR MAAIKE DE WAARD

Op de  Nederlandse Kampioenschappen Korte Baan was er een groot succes voor Maaike de Waard. Onze jeugdzwemster behaalde de eerste plaats op de 200 meter vlinderslag en prolongeerde na haar zilveren medaille afgelopen zomer op de lange baan hiermee de gouden medaille op de korte baan! Een machtige prestatie van Maaike! Zeker toen bleek dat ze ook nog eens 's middags in de finale mocht zwemmen en 7e over-all van Nederland werd!

Op de senioren NK worden ook altijd de lange afstanden voor de junioren gezwommen. Ook daar hadden we een troef in het water. Ellis Mos kon uiteindelijk bijzonder tevreden zijn over haar eerste NK optreden na een bijzonder goede 4e plaats op de 800 m vrijeslag. En dat terwijl ze als 7e geplaatst was, met de 2e reservetijd. Maar ja, een PR van 15 seconden doet wonderen. (op een tijd die nog maar 1 maand oud was ...)

Onze 3e deelnemer op de NK was Mark van Noorloos, die op de laatste dag nog op de 100 vrij meedeed, en 'en passant' zijn persoonlijke besttijd weer even aanscherpte. Tot een hoge klassering reikte dit nog niet, maar wie weet op een volgend NK ..

Voor de volledigheid melden we nog dat Maaike nog 3 andere persoonlijke starts had (100 vlinder, 200 vrij en 100 vrij). Op al deze afstanden lukte het helaas niet om haar PR's te verbeteren, alhoewel ze ook nog eens reserve stond voor de finale op de 100 vlinder na een 5e klassering bij de jeugd in de series 's morgens.

We moeten tevens niet vergeten, dat Manon Baggerman door haar ziekte deze NK helaas heeft moeten afzeggen. Zij was toch zeker ook kanshebster op een medaille op de 800 m vrije slag meisjes junioren 2.


WOUTER RIJPER GESLAAGD VOOR TRAINER A!

We misten hem al als een van de ploegleiders op de laatste zaterdagen van dit jaar. Maar dat had een reden. Wouter Rijper volgde de cursus zwemtrainer A en deed daar op 18 december in Breda zijn theorie- en praktijkexamen voor.

En hoe. Met 2 keer een 8 slaagde Wouter met vlag en wimpel!

Veel deed hij zelf, maar een beetje hulp had hij wel nodig van 11 van zijn selectiezwemmers. Kijk hier maar voor enkele sfeerbeelden.

PROFICIAT WOUTER en op voor TRAINER B.


Goed resultaat op de Kring Speedo Clubmeet in Dordrecht

Op de uitslagenpagina vind je de uitslag en de eindstand van de KSCM in Dordrecht. De Devel werd weliswaar 2e achter Poseidon '56, maar de landelijke stand (zie www.knzb.nl) laat zien dat De Devel 5e is van Nederland, maar belangrijker de 1e van de 4 tijdsnelsten die met de 14 kringwinnaars in Stadskanaal de finale gaan zwemmen.

Volg onderstaande link voor wat sfeer-foto's.

 

Foto's ZRO KSCM in Dordrecht