Bij ZZ & PC De Devel is een grote groep zwemmers actief met het wedstrijdzwemmen. En niet voor niets. Wedstrijdzwemmen is gezond, leuk en iedereen krijgt de kans op zijn of haar niveau te presteren.

Het trainerscorps heeft jarenlange ervaring en speelt in op de wensen en behoeften van de verschillende groepen zwemmers. De beginners worden verder getraind in de zwemslagen, zodat ze zo goed en snel mogelijk leren zwemmen. Dit sluit uitstekend aan bij het Zwem A.B.C De volgende groepen worden begeleidt bij het opbouwen van kracht en duurtrainingen, techniek en tactiek. En dat steeds met aandacht voor de individuele zwemmer.

Jonge zwemmers worden langzaamaan begeleidt naar hun eerste wedstrijdjes. Spannend, maar juist daar is dan weer de aandacht om deze zwemmertjes op hun gemak te stellen, te motiveren en vooral een pluim te geven na de geleverde prestatie. Zij trainen meestal één of twee maal per week, vaak naast de zwemvaardigheid 1 of 2. Voordeel is dat op deze wijze zwemvaardigheid en zelfredzaamheid worden gecombineerd met meer kracht, waardoor in ons waterrijke land de kinderen nog beter zichzelf kunnen redden in geval van nood.

Naarmate de zwemmers ouder worden, zullen zij meer gaan trainen en ook vaker aan wedstrijden deelnemen. Uiteraard op hun eigen niveau. Met als doel hen te motiveren het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Uiteraard proberen we niet alleen sportief maar ook sociaal met elkaar bezig te zijn. Er worden diverse nevenactiviteiten georganiseerd, jaarlijks is er een spetterend kamp, ouders worden betrokken bij de vereniging en kinderen krijgen veel sociale vaardigheden mee. Omgaan met verlies en winst, respect voor je tegenstander en het verwerven van je plek in een groep. Waarbij de trainers en begeleiding steeds voorstaan dat dit op een heel natuurlijke manier verloopt, dus zonder dwang, maar vanuit een normale manier van omgaan met elkaar. Niet voor niets bestaan er vele langdurige vriendschappen binnen ZZ & PC De Devel.

Zwemmen is dus niet alleen gezond, het is bij ZZ & PC De Devel vooral heel leuk. Samen met je vrienden en vriendinnen trainen, je wedstrijden zwemmen en daarnaast veel lol hebben.

Wil je weten of wedstrijdzwemmen iets voor jou is? Je bent van harte welkom een aantal keren mee te trainen om kennis te maken. Zonder direct verplichtingen te hebben. Neem contact op met het de zwemcommissie van De Devel via e-Mail of bel de voorzitter van de zwemcommiessie Timo Maes: 06-20361542.

Je bent van harte welkom !!!

Zaterdag 19 september werd voor de 10e keer in samenwerking met CIOS Arnhem de Nationale Minioren Dag gehouden in Sportcentrum Valkenhuizen. De beste minioren-zwemmers van Nederland van het afgelopen seizoen werden uitgenodigd door de KNZB om deel te nemen aan deze officiële jaarlijkse talentendag, vol informatie en actie.

Binnen De Devel vielen, net als vorig jaar, Julian Stok, Timo Kock, Jay de Vries, Asha Lobberegts en Rinske Bouman onder de snelste miniorenzwemmers van het vorige seizoen in hun leeftijdscategorie. Voor Julian en Rinske was dit hun laatste deelname aan dit evenement; vanaf dit seizoen mogen zij zich beiden Junior 1 noemen.

In de ochtend nam bondscoach Titus Mennen de ouders en trainers mee in hun rol als ouder/coach van een talentvolle zwemmer. Het belang van het evenwicht en de communicatie in de driehoek tussen ouder, trainer en zwemmer kregen hierin ook aandacht.

20150919 miniorendag1

De kinderen werden intussen door de enthousiaste CIOS studenten met verschillende sport- en speloefeningen bezig gehouden in de sporthallen.
Na een goed verzorgde lunch was er in de middag voor de ouders en trainers een informatief programma. De ouders en trainers werden door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont bijgepraat over de denkwereld van jonge mensen/coachen in de ontwikkeling van een kind. Hierna werden de ouders geïnformeerd over het belang van goede voeding. Op het zelfde moment werden de trainers door Kees Robbertsen RTC- trainer Drachten, bijgespijkerd over de schoolslagtechniek, inclusief de nieuwe onderwaterfase.

De kinderen gingen aan de slag met een roulerend programma. In het zwembad gaf Bibi Gullikers, RTC coach Eindhoven, samen met Nyls Korstanje, gouden medaillewinnaar EYOF 2015, een zwemclinic met handige tips voor thuis. Verder mochten zij 25m sprinten tegen Nyls.

20150919 miniorendag2
Paul Weijers, krachttrainer RTC Amsterdam, gaf de minioren een echte topsport-landtraining. In de sporthal gaf Sebastiaan Verschuren hen een kijkje in het leven van een topzwemmer. Sebastiaan traint 20 uur per week in het water en doet ook nog eens 15 uur krachttraining per week. Behalve een vriendin heeft hij twee papegaaien (die hij niet bij zich had), zijn lievelingsmaal bestaat uit zelfgemaakte hamburgers met verse sla, vooral niet van de Macdonalds, zijn favoriete slag is de borstcrawl. Enkele tips die hij gaf:

  • Geniet van je trainingen en wedstrijden
  • Laat je niet afleiden door je concurrenten

Na afloop was er ruimte voor een handtekening en foto met Sebastiaan Verschuren en Nyls.

20150919 miniorendag3

20150919 miniorendag4

Ewald Bouman