Bij ZZ & PC De Devel is een grote groep zwemmers actief met het wedstrijdzwemmen. En niet voor niets. Wedstrijdzwemmen is gezond, leuk en iedereen krijgt de kans op zijn of haar niveau te presteren.

Het trainerscorps heeft jarenlange ervaring en speelt in op de wensen en behoeften van de verschillende groepen zwemmers. De beginners worden verder getraind in de zwemslagen, zodat ze zo goed en snel mogelijk leren zwemmen. Dit sluit uitstekend aan bij het Zwem A.B.C De volgende groepen worden begeleidt bij het opbouwen van kracht en duurtrainingen, techniek en tactiek. En dat steeds met aandacht voor de individuele zwemmer.

Jonge zwemmers worden langzaamaan begeleidt naar hun eerste wedstrijdjes. Spannend, maar juist daar is dan weer de aandacht om deze zwemmertjes op hun gemak te stellen, te motiveren en vooral een pluim te geven na de geleverde prestatie. Zij trainen meestal één of twee maal per week, vaak naast de zwemvaardigheid 1 of 2. Voordeel is dat op deze wijze zwemvaardigheid en zelfredzaamheid worden gecombineerd met meer kracht, waardoor in ons waterrijke land de kinderen nog beter zichzelf kunnen redden in geval van nood.

Naarmate de zwemmers ouder worden, zullen zij meer gaan trainen en ook vaker aan wedstrijden deelnemen. Uiteraard op hun eigen niveau. Met als doel hen te motiveren het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Uiteraard proberen we niet alleen sportief maar ook sociaal met elkaar bezig te zijn. Er worden diverse nevenactiviteiten georganiseerd, jaarlijks is er een spetterend kamp, ouders worden betrokken bij de vereniging en kinderen krijgen veel sociale vaardigheden mee. Omgaan met verlies en winst, respect voor je tegenstander en het verwerven van je plek in een groep. Waarbij de trainers en begeleiding steeds voorstaan dat dit op een heel natuurlijke manier verloopt, dus zonder dwang, maar vanuit een normale manier van omgaan met elkaar. Niet voor niets bestaan er vele langdurige vriendschappen binnen ZZ & PC De Devel.

Zwemmen is dus niet alleen gezond, het is bij ZZ & PC De Devel vooral heel leuk. Samen met je vrienden en vriendinnen trainen, je wedstrijden zwemmen en daarnaast veel lol hebben.

Wil je weten of wedstrijdzwemmen iets voor jou is? Je bent van harte welkom een aantal keren mee te trainen om kennis te maken. Zonder direct verplichtingen te hebben. Neem contact op met het de zwemcommissie van De Devel via e-Mail of bel de voorzitter van de zwemcommiessie Timo Maes: 06-20361542.

Je bent van harte welkom !!!

Superweekend in Esbjerg!

We hebben er maanden naar uitgekeken, mochten we gaan, werd onze inschrijving toegelaten, waren onze officials goedgekeurd om internationaal mee te doen, en vele andere vragen speelden door ons hoofd.

Samen met Sanne heb ik de organisatie dit jaar opgenomen om te proberen weer zo'n ervaring van vorig jaar te mogen beleven. Eindelijk kwam het goede nieuws: "You will definitely participate in the Swim Cup this year - I can confirm that." Super! De laatste voorbereidingen werden getroffen en al snel werden de maanden weken en de weken dagen. Het aftellen was begonnen. Bij de zwemmers maar ook bij de begeleiders!

Afgelopen woensdag vertrokken we met de eerste auto. Lekker een dagje vooruit om te relaxen, op donderdag vertrok de rest van de ploeg. Natascha met de trein, de rest met de auto. En op donderdag rond 6 uur waren we dan allemaal aangekomen bij de McDonald’s in Esbjerg. De pret kon beginnen. Eindelijk mochten we het cadeau open maken dat Sanne had gekregen van de familie Dorsman. Geheimzinnige hints en berichtjes volgden elkaar snel op over wat er toch in kon zitten, maar wij hadden geen idee. Het pakje mocht in Esbjerg open. En McDonald’s was tenslotte in Esbjerg! Heerlijk 2 volle dozen met zelfgemaakte, volgens geheim recept van Rogier, boterkoek. Gesmuld hebben we ervan!

We hebben in dezelfde school overnacht als vorig jaar, nu in een lokaal en dat was best even proppen. Alles aan de kant en met passen en meten gingen er dan ook 19 luchtbedden in. Privacy? Nee die hebben we niet gehad, maar wat kon het ons schelen? Na een avondje aan een keukentafel met een biertje en een wijntje gingen we (niet al te vroeg) ons bed in. Klaar voor de start.

Vrijdag stonden we stik nerveus op. De kinderen waren gespannen, maar er wel helemaal klaar voor. Na de bus te hebben gevonden, op naar het ontbijt en lekker even inzwemmen. Na de opkomst van de officials, met muziek en de Deense vlag konden we van start gaan.

Vele pr’s werden gezwommen, direct al medailles behaald en ook nog eens finale plaatsen. Wow wat een start. Slechts 7 zwemmers mee van de Devel bij de jeugd en zoveel mooie resultaten.

Samantha en Asha door naar de finale van de 50m schooslag, Asha ook door op de 50m rugslag, Rinske zilver op 200m vrije slag, Asha en Rinske zilver op 100m wisselslag,

Maar ook de 3 oudere zwemmers deden hun best. Jeroen begon als coach en zwom niet op vrijdag. Sanne legde de 50m schoolslag af en Sanne en Denise vochten samen uit wie de beste van hun twee was op de 200m vrije slag. Helaas voor beide dames, bleek dat Rinske vele malen sneller was… Rinske helemaal trots!

De ochtend werd op vrijdagsessie werd afgesloten met een estafette 4x50m vrij. Asha ging van start gevolgd door Isa, Isis en Rinske! Met een inschrijftijd van 2:28 en het aantikken in 2:26 hadden ze het mooi gedaan! Ze behaalden daarmee een verdienstelijke 5e plek, waarbij moet worden opgemerkt dat het Devel team 2 meisjes uit 2004 en 2 uit 2005 had, en de eerste 4 teams uit 2004 meisjes bestond!

Direct na de sessie met de bus door naar het zwemstadion voor de openingsshow, de finales en het avondeten. In de finales mocht Samantha eerst van start in de 50m schoolslag. Gecoacht door Sanne en Denise stond ze als 4e geplaatst gespannen aan de start. In een keurige race wist ze haar tijd van die ochtend nog te verbeteren en tikte als 5e aan! Ook Asha mocht in deze finale op. Met haar 8e tijd kon zij ook van start in de finale. Asha wist een plaatsje op te schuiven en eindigde, met een verbetering van meer dan 1 seconde van haar pr van die ochtend, als 7e. Asha mocht daarna ook nog op de 50m rugcrawl starten in de finale waar zij weer een pr zwom van en als 5e eindigde.

Na het avondeten met de bus terug naar school, alles drogen en weer klaarzetten voor de volgende dag.


Op zaterdag stonden er diverse starts op het programma en weer werd er hard gezwommen. Heel veel pr’s sneuvelden, iedereen genoot en weer werden finales en medailles behaald. Asha behaalde een gouden medaille op de 100m rug in een hele mooie tijd! Isa werd daar heel netjes 5e. Rinske behaald na een hele spannende race om de eerste plaats het zilver op de 200m wisselslag. Ze gaf alles in de laatste 4 banen om nog bij te komen, maar helaas kwam ze daar net tekort. Rinske mocht ’s avonds 3 keer uitkomen in de finales: 50m vrij, 25m vrij en 50m vlinder. Waarbij ze een 7e, 6e en 4e plaats behaalde. Mooie resultaten! Samantha mocht haar tweede finale zwemmen op de 25m schoolslag en ook Jessica heeft daar een plek behaald. Beiden werden 6e. Samantha moest de finale zelfs nog overzwemmen na bezwaar van één van de deelnemende teams. Volgens ons onterecht, maar Samantha wilde nog wel een keer in de spotlights staan dus geen probleem! Weer een mooie tijd, net boven de eerste finale tijd. Knap om 2x achter elkaar zo goed te kunnen zwemmen. Asha mocht uitkomen in de finale 50m vlinderslag waar ze 4e werd.

Maar behalve alle mooie resultaten in het jeugd-bad werd er ook in het zwemstadion goed gezwommen door Jeroen, die een pr wist te zwemmen!

Na de finales hadden we een hele leuke tocht terug in de bus met andere teams waarbij de yell van De Devel en de andere teams door de bus werden gescandeerd.

Op zondag kwam iedereen toch beduidend lastiger zijn bed uit. We moesten alles inpakken en opruimen en op tijd naar het zwembad voor de allerlaatste starts. Wederom werd er goed gezwommen en hebben alle zwemmers De Devel goed op de kaart gezet. De laatste prijzen werden verdeeld en hier behaalde Rinske nog een bronzen medaille op de 100m vrij. Een kleur die het rijtje compleet maakte: 1x goud, 3x zilver en 1x brons voor Rinkse, goud en zilver voor Asha, finale plaatsen voor Samantha en Jessica, maar ook Isa, Isis en David hebben het super goed gedaan. Mooie tijden en als eerste aangetikt in eigen series. Zelfs de afsluitende 200m rugcrawl, nog nooit eerder gezwommen, werd door Isa heel knap gezwommen.

Maar behalve het zwemmen hebben we het ontzettend leuk gehad. Wat een leuke sfeer, perfect georganiseerd, lekker eten, maar bovenal een super leuk Devel team! Met de verschillende jeugd zwemmers, waarbij David de enige jongen was, ging het onderling heel erg goed, ze hebben heerlijk zitten knutselen, spelletjes gedaan, badmutsen geruild, gek gedaan onder de douche en ga maar door. Maar ook alle verschillende volwassenen vormden een leuk team, met de opa van Samantha die al snel door iedereen øpa genoemd werd, Marcel en Natascha, Mariska, Mariska, Angela en ik. Daarnaast natuurlijk onze volwassen zwemmers: Sanne, Denise en Jeroen en onze officials Robert (Røbert) en Ewald. Iedereen bedankt voor het ontzettend leuke weekend! Dit is een weekend om niet te vergeten! Vele foto’s, verhalen en filmpjes zullen daarbij helpen.

Volgend jaar willen we weer! Op 6, 7 en 8 mei 2016 wordt het volgende evenement in Esbjerg georganiseerd!

Groeten,
Linda

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum van de site:

Esbjerg 2015