Bij ZZ & PC De Devel is een grote groep zwemmers actief met het wedstrijdzwemmen. En niet voor niets. Wedstrijdzwemmen is gezond, leuk en iedereen krijgt de kans op zijn of haar niveau te presteren.

Het trainerscorps heeft jarenlange ervaring en speelt in op de wensen en behoeften van de verschillende groepen zwemmers. De beginners worden verder getraind in de zwemslagen, zodat ze zo goed en snel mogelijk leren zwemmen. Dit sluit uitstekend aan bij het Zwem A.B.C De volgende groepen worden begeleidt bij het opbouwen van kracht en duurtrainingen, techniek en tactiek. En dat steeds met aandacht voor de individuele zwemmer.

Jonge zwemmers worden langzaamaan begeleidt naar hun eerste wedstrijdjes. Spannend, maar juist daar is dan weer de aandacht om deze zwemmertjes op hun gemak te stellen, te motiveren en vooral een pluim te geven na de geleverde prestatie. Zij trainen meestal één of twee maal per week, vaak naast de zwemvaardigheid 1 of 2. Voordeel is dat op deze wijze zwemvaardigheid en zelfredzaamheid worden gecombineerd met meer kracht, waardoor in ons waterrijke land de kinderen nog beter zichzelf kunnen redden in geval van nood.

Naarmate de zwemmers ouder worden, zullen zij meer gaan trainen en ook vaker aan wedstrijden deelnemen. Uiteraard op hun eigen niveau. Met als doel hen te motiveren het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Uiteraard proberen we niet alleen sportief maar ook sociaal met elkaar bezig te zijn. Er worden diverse nevenactiviteiten georganiseerd, jaarlijks is er een spetterend kamp, ouders worden betrokken bij de vereniging en kinderen krijgen veel sociale vaardigheden mee. Omgaan met verlies en winst, respect voor je tegenstander en het verwerven van je plek in een groep. Waarbij de trainers en begeleiding steeds voorstaan dat dit op een heel natuurlijke manier verloopt, dus zonder dwang, maar vanuit een normale manier van omgaan met elkaar. Niet voor niets bestaan er vele langdurige vriendschappen binnen ZZ & PC De Devel.

Zwemmen is dus niet alleen gezond, het is bij ZZ & PC De Devel vooral heel leuk. Samen met je vrienden en vriendinnen trainen, je wedstrijden zwemmen en daarnaast veel lol hebben.

Wil je weten of wedstrijdzwemmen iets voor jou is? Je bent van harte welkom een aantal keren mee te trainen om kennis te maken. Zonder direct verplichtingen te hebben. Neem contact op met het de zwemcommissie van De Devel via e-Mail of bel de voorzitter van de zwemcommiessie Timo Maes: 06-20361542.

Je bent van harte welkom !!!

Afgelopen weekend, 21 en 22 februari 2015 werd in zwembad De Zijl in Leiden de 30e editie van de Speedo Jaargangwedstrijden gehouden. Tijdens deze wedstrijden komen per zwemslag en afstand de 18 snelste minioren per leeftijdscategorie (jaargang) van Nederland tegen elkaar uit. Ook De Devel was (intussen bijna als gewoonlijk) met een groot aantal zwemmers vertegenwoordigd. Al een aantal jaren achter elkaar slaagt De Devel er in, als betrekkelijk kleine club, een recordaantal zwemmers klaar te stomen voor deze belangrijkste kortebaan wedstrijd van het jaar voor minioren. 

In de maanden voor dit hoogtepunt werden de landelijke ranglijsten door onze zwemmers grondig doorgespit na ieder gezwommen pr. Zou dit pr voldoende zijn voor minimaal een top 18 notering in de landelijke ranglijsten, of zou de concurrentie toch een snellere tijd hebben gezwommen? Spannende weken zo net voor de jaargangwedstrijden. Tot 2 februari kon er nog een limiet worden gezwommen. Toen de startlijsten dan eindelijk werden gepubliceerd, bleek dat De Devel zich dit jaar met een recordaantal van 8 zwemmers had geplaatst; Julian Stok, Jay de Vries, Niels Zwiers, Timo Kock, Jessica Kras en Rinske Bouman waren net als vorig jaar weer dusdanig snel dat zij wederom een startbewijs hadden bemachtigd. Ook Asha Lobberegt en Daniël Stok hebben het afgelopen jaar dermate snel gezwommen, dat ook zij dit jaar de zo felbegeerde startbewijzen in handen kregen.

Eindelijk was het dan zover. Net als iedereen uren te vroeg van huis vertrokken om nog maar een parkeerplaats te hebben en een plek in het zwembad. Zwembad De Zijl; sfeervol als altijd, overvol, de feestelijke opmars van de jury, oorverdovend muzikaal gedecoreerd met de nieuwste hits, volgepakte tribunes, dringen voor de beste plekjes, de zenuwen door je lijf gierend, druppels op je voorhoofd, al whatsappend met het thuisfront, andermans knieën in je rug, te kleine, te harde bankjes, houten billen al ver voor het inzwemmen is begonnen, natte plekken onder je oksels, de geur van vers zweet met een vleugje chloor, zwetend tegen je buur terwijl de krampen door je benen schieten, kortom dit geweldige evenement zou je voor geen goud willen missen!! Al hebben de zwemmers het dan net iets beter bekeken...

De meiden

De in Leiden debuterende Asha mocht de spits afbijten voor De Devel. Onze powergirl onder de minioren 4 had zich voor maar liefst 5 afstanden geplaatst. In haar eerste programmanummer op dag 1, mocht zij starten op de 100m rugslag. Ze liet zien dat ze er zin in had en tikte in een spannende race met een pr als tweede van haar serie aan! Goed voor een 9e plaats. Heel netjes binnen de top tien van Nederland. Absoluut een felicitatie waard! Op de 100m vrij leek zij enigszins te ontspannen op het startblok te staan. Vanaf de tribune zagen we haar laat reageren op het startsignaal. Zich bewust van haar trage start zette ze alles op alles om haar achterstand weer goed te maken, net geen pr, jammer! Maar wel 15e van Nederland. Haar 50m vlinderslag leverde ondanks een snelle tijd, door verkeerd aantikken een frustrerende diskwalificatie op. Dag twee startte zij op de op 100m wisselslag en de 100m schoolslag. Op de wissel zwom ze ondanks een mooie baan vlinderen, op minder dan een halve seconde net geen pr, naar een 13e plaats! Op de schoolslag leek het batterijtje na een lang en intensief weekend toch echt leeg te zijn en eindigde zij zonder pr als 17e. 

Bij de minioren 5 had Jessica zich als sterke schoolslagzwemster voor het tweede achtereenvolgende jaar op de 100m geplaatst, dag twee. Startend in serie 1, baan 2, geflankeerd door Rinske in baan 3. Zou het ook een één-twee-drietje oftewel een inkoppertje worden voor Jessica? Al na 25 meter leek het duidelijk dat Jessica inderdaad voor de winst ging in deze serie. Ze was immers niet voor niets naar Leiden gekomen! Met haar kenmerkende pittige slagritme liet zij de meeste concurrenten al na een halve baan ver achter zich. Ze leek als eerste aan te tikken, maar haar tegenstandster in baan 1 had toch weten aan te haken...volgens onze uiteraard volledig objectieve waarneming tikte Jessica als eerste aan…volgens de jury gelijktijdig. Ze kreeg uiteindelijk de B-tijd toegewezen. Nou ja... Hiermee bereikte ze wel een 13e plaats op een (officieus) NK!

Ook bij de minioren 5, had Rinske zich dit jaar voor 5 afstanden geplaatst. Echter ze verscheen dit weekend zonder verwachtingen of zenuwen aan de start. Nog maar net van een dubbele longontsteking af, nauwelijks getraind en een advies van de huisarts om zich nog maar niet te veel in te spannen; het zou nog wel weken duren voor ze weer op haar oude niveau zat. Op haar eerste afstand de 100m vrij, bleek ze echter van alle gezondheidsperikelen en -adviezen niet zoveel last te hebben. Met een pr van een dikke seconde tikte zij als 3e in haar serie aan, goed voor een 15e plek, niet verkeerd... Op de 200m wissel zette ze die trend voort, weer een (klein) pr en wederom 15e!? Zou ze dan toch in goede doen zijn?? Startend in de tweede serie op de 100m vlinder besloot ze dit uit te testen. Voortvarend ging ze van start, na de eerste baan tikte ze als derde aan, in de derde baan veel moeizamer, de concurrentie liep ver uit… te hoog gegrepen? Nog wel steeds derde. De laatste baan zette ze kort na het keerpunt onverwacht een sprint in en liet ze de concurrentie ogenschijnlijk moeiteloos ver achter zich. Als eerste tikte ze aan, 6 seconden van haar pr afgehaald! Dit resulteerde uiteindelijk in een hele mooie 6e plek! Op dag twee wist ze er ook op de 50m vrij nog een pr uit te persen, wederom 15e. In haar laatste programmanummer bleek het kaarsje echter ver opgebrand; twee lengtes achter de concurrentie eindigde ze op de 100m school uiteindelijk als 18e. 

De jongens

Voor onze 11 jarige ‘veteraan’ bij de minioren 6, Julian, was dit al weer zijn vierde (!) deelname aan de jaargangwedstrijden in Leiden. Dit zou ook de laatste keer worden. Volgend seizoen mag hij zich junior noemen. Als altijd vol bravoure, stond hij onder het mom 'pijn is fijn' op vrijwel iedere afstand al dijenkletsend op het startblok. Met zijn herkenbare krachtige arm- en beenslagen trok hij een bruisend spoor door het water op zowel de 200m wissel, 200m vrij en de 100 m rugslag. Resultaat een 16e en twee 17e plaatsen. Op de 100m vlinder was hij dit weekend echter het sterkst. Hij verbeterde zijn pr met dik 3 seconden. Op deze zwaarste zwemslag zette hij een geweldige 7e plaats neer!

De in Leiden debuterende Daniël, mocht starten op zijn sterkste en favoriete slag, de 100m schoolslag op dag twee. Vorig jaar al ervaring opgedaan bij de jaargangfinales op de lange baan in Dordrecht. De dag voor de jaargangwedstrijd nu, nog goud behaald op de vlinder bij een junioren zeskamp. Zou hij dat huzarenstukje vandaag kunnen herhalen? Nu als 18e geplaatst wilde hij in ieder geval minimaal een paar plaatsen naar boven opschuiven. Geconcentreerd verscheen hij aan de start. Helaas wist hij juist vandaag niet het beste in zich naar boven te halen. Een pr zat er nu helaas niet in. Het bleef bij de 18e plaats.

Op dag één aangemoedigd door ma Zwiers, en op dag twee door vader Zwiers en zijn jongere broer die liever op het voetbalveld had gestaan, mocht Niels dit jaar o.a. op de 50m en de 200m vrij starten bij de minioren 6. Hij kwam steeds goed van het startblok af. Als altijd zwom hij technisch volmaakte slagen op deze programmanummers. Zoals veel clubgenoten had hij door de griep een flinke onderbreking gehad in zijn trainingsritme. Hier was in de wedstrijd gelukkig weinig van terug te zien. De concurrentie bleek dit jaar wel erg sterk. Hij eindigde op respectievelijk een 17e en 18e plaats. Op de 100m school deed hij met uiterste krachtinspanning en gooi naar betere notering tot dan toe. Missie geslaagd; hij zette een mooie 12e tijd neer!

De voor het startsignaal altijd vrolijke en speelse Timo had dit weekend goede zin, hij leek meer gefocust dan ooit. Maar hoe zou zijn knie het houden, die hij juist 2 dagen daarvoor lelijk had geblesseerd? Hoewel hij nog steeds een grondige hekel heeft aan het dragen van een badmuts, had hij dít jaar wel gehoor gegeven aan het deskundig advies van zijn vader: beide dagen verscheen hij mét badmuts aan de start. Dat dat hem geen windeieren opleverde, bleek wel uit de tijden die hij neerzette, of was dat zonder toch ook wel gelukt?  Op 4 afstanden mocht hij bij de minioren 5 van start gaan. Bijna mechanisch denderde hij op de 100m vrij door het water heen, 11e plek. Heel mooi!

Die lijn zette hij door naar de 100m school. Heel mooir

opOpOpOp In deze wedstrijd ontwikkelde zich voor het Devel-publiek een spannende strijd tussen Timo in baan 1 en Jay in baan 6. Iedere baan gingen zij zo’n beetje gelijk op. Ze tikten op de 100m aan met een onderling verschil van slechts 22/100ste in het  voordeel van Timo, goed voor een 12e en 13e tijd. Timo’s 50m vlinder en de 100m wisselslag waren goed voor een 16e en 17e plek in de uitslagen.

Jay zwom naast de school nog 5 andere afstanden. Op dag 1 werd bij de jongens minioren 5 de spits afgebeten door Jay, die niet eerst hoefde op te warmen en met een toptijd al meteen een zilveren medaille bemachtigde op de 100m rugslag. Geweldig begin! Gefeliciteerd!! De sfeer zat er meteen goed in bij de Devel-supporters. Ook op de 100m vrij wist Jay goed gebruik te maken van zijn ‘buitenboordmotor’ en een pr te zwemmen van bijna 2 seconden; constant en onvermoeibaar druk houdend op zijn benen zwom hij naar een 4e plek toe. Dit goede resultaat smaakte naar meer, nu de 50m vlinderslag, als eerste geplaatst en startend in de snelste baan. Zou hij zijn favorietenrol kunnen verzilveren? De start was goed, tot aan 25m gaat het gelijk op met zijn twee belangrijkste concurrenten; tikt net niet als eerste aan… Jay zet alles op alles om de aanval af te slaan, baan 4 loopt uit…pakt hij dan in ieder geval zilver, moeilijk te zien, net niet, net niet! Bloedstollend. Helaas, balen…hij had zo op goud gehoopt. Net geen pr, maar wel brons! Ook op de 50m vrij en 100m wissel liet hij zien bij de top te horen. Tweemaal vierde, chapeau!

De Devel heeft ook dit jaar het niveau weten vast te houden met 8 deelnemers op maar liefst 29 afstanden binnen de miniorentop van Nederland. Hiervan vallen 9 noteringen binnen de top tien. Complimenten voor de inzet van de zwemmers en trainers!

20150222jaargang

Achter: Daniël, Julian, Niels en Jay. Midden: Timo. Voor: Jessica, Asha en Rinske

 

 

Een aantal foto's zijn te vinden in ons fotoalbum op de site:

Jaargangwedstrijden 2015

 

Meer foto's van dit weekend zijn (binnenkort) te vinden op: http://www.lz1886.nl/fotos/

 

Ewald Bouman