Afdrukken

Met helaas slechts 2 zwemmers (Rainier Voll en Sybe de Waard) zijn wij afgereisd naar de jaarlijks georganiseerde Internationale Swimmeet in Maastricht. Na alle kerstkalkoen en feestgedruis weer eens lekker sportief bezig zijn, is een welkome afwisseling.

Zaterdag 27 zijn we vertrokken naar, ons inmiddels vaste logeeradres, Park Sonnevijver in Rekum, Belgiƫ. De weergoden waren ons niet best gezind, want de reis moest helaas over een rijksweg, die grotendeels in een ijsbaan was veranderd, worden afgelegd. Gelukkig heelhuids aangekomen op het donkere park, bedden opgemaakt voor onze zwemmers en ons zelf, want een zwemmer kan wel veel maar een hoeslaken om een dekbed doen is altijd nog een hele klus.

Voor het optimaliseren van de aankomende zwemprestaties heeft Rainier pannekoeken gebakken, daarna op tijd naar bed, want morgen volgt een intensieve zwemdag. De dames van de begeleiding hadden wel een glaasje port verdiend, vonden zij zelf maar hebben het ook niet echt laat gemaakt.

Het is geen "funweekend"dus om 6.00 gaat de wekker. Na een uitgebreid ontbijt met.......... pannenkoeken, vertrekken we naar het mooie Geusseltbad. Het voornemen van de heren is op alle afstanden pr-en zwemmen. Nogal ambitieus, maar zij coachen elkaar goed en het lijkt de eerste sessie aardig te gaan lukken.

Dit soort toernooien wordt "Olympisch" ingedeeld. De middelste banen per serie hebben de snelste tijden en de banen worden van binnen naar buiten aangevuld met de zwemmers met langzamere tijden. De zwemmers die uiteindelijk de beste tijden neerzetten gaan over naar een A-en B finale. De acht snelste tijden naar de A en plaats 8 tot 16 naar B-finale. De B-finale is meestal alleen om je tijden of je plaats in het eindklassement te verbeteren. Hierin zijn geen medailles meer te behalen. In de eerste ochtendsessie worden zowel door Rainier als door Sybe mooie pr-en gezwommen en A-en B-finaleplaatsen gescoord. Vooral Sybe was vandaag erg blij met zijn 100 vrij tijd onder de minuut. Hiermee heeft hij zijn belofte aan Henk om in 2014 nog onder de minuut te zwemmen nog op de valreep waargemaakt. De tijd was ook nog goed genoeg voor een plaats in de B-finale, waarin hij uiteindelijk de tijd nog heeft aangescherpt.

Omdat dit soort toernooien niet zo serieus zijn als een NK, hebben we tussen de series en finales in ook nog tijd gemaakt voor wat ontspanning. Er moet natuurlijk gegeten worden en een bezoekje aan het 3-landenpunt gebracht. Om de "hongerige wolven"te voorzien van voedsel gaan we de Appie Heijn in Vaals onveilig maken. Om 17.45 begint het inzwemmen voor de finales weer. Het is toch altijd wel weer een speciale uitdaging hier aan te mogen deelnemen. Je behoort toch tot de 16 beste zwemmers van je programma. Deze wedstrijd telde meer dan 600 deelnemers. Tevreden met de mooie prestaties van de dag keren de zwemmers terug naar Belgiƫ voor de pastamaaltijd. Aangezien het dan al 21.00 uur is, blijft er nog maar weinig "gametijd"over, voordat het bedtijd is. Ook de dames van de begeleiding gaan na de afwas gestrekt. Helaas voor mij een wat onrustige nacht, wegens een ongenode bezoeker. Een bebaard heerschap dat midden in de nacht op ramen en deuren bonsde en beweerde dat wij in zijn bungalow sliepen en mij (en de overige snurkers) uit de bungalow wilde zetten. Ik heb het fort bewaakt en uiteindelijk is hij afgetaaid. Toen ik het voorval 'smorgens aan het ontbijt vertelde keken ze allemaal of ik een fabeltje vertelde van Roodkapje en de Boze wolf. Gelukkig maar, want de zwemmers hebben hun rust nodig denk je dan maar en gelukkig heeft Jennifer ook lekker geslapen.

Dag 2. Weer met frisse moed ertegenaan. Het is niet alleen dat de jongens zwemmen, maar ze zijn ook nog elkaars coach. Dubbele taak!! Na de series gaan we vandaag lekker terug naar de bungalow om te rusten, zoals het eigenlijk hoort. Sybe heeft lekker hamburgers gebakken. Na de lunch hebben de heren lekker een power-nap gedaan. Intussen hebben Jennifer en ik de catering en de voorbereidingen voor de avondmaaltijd gedaan, zodat er direct na de finales weer aangevallen kan worden. Ook deze finales zijn weer succesvol verlopen voor de heren. Geen medailles, maar wel mooie pr-en (zelfs weer ten opzichte van de sessies). Zoals gezegd na de finales weer naar huis, eten en onder zeil.

Dag 3 Hebben we ons lekker verslapen. We moeten uitchecken uit onze bungalow, wat betekent, ontbijten, afwassen, opruimen, inpakken etc. Veeeeeel te laat dus. Maar alles komt goed. We hebben de zwemmers eerst laten inpakken en afgeleverd bij het zwembad. In de tussentijd heeft Jennifer ingepakt en afgewassen en hebben we daarna de auto volgepropt en zijn we zelf weer naar onze houten bankjes in het zwembad teruggekeerd. De heren zwemmen zich weer naar de finales (2x B, 1x A voor Sybe en 2xA en 1x B voor Rainier)

Aangezien we al 3 dagen in Maastricht zijn en nog niet eens het Vrijthof hebben gezien, besluiten we daar in de pauze een bezoekje te gaan brengen. Met ons half Nederland lijkt het wel. Drukke boel met de vakantie maar wel supergezellig. Lekker geluncht en daarna nog een Belgische wafel als toetje. Om 17.00 is er weer inzwemmen voor de finales. Rainier zwemt nog een paar prachtige pr-en. Heel knap. Sybe zwemt ongeveer zijn eigen in de series gezwommen tijden. Gezien zijn ziek zijn en weinig trainingsactiviteiten van de voorgaande weken van zijn ziekte, is ook dit aan eind van 3 dagen zwemmen nog een prima prestatie.
Dan na 3 dagen harde houten, bij alle zwemouders bekende banken voor ons, en leuke afstanden, mooie pr-en en prestaties en weer een ervaring rijker voor de zwemmers, retour naar een zachte bank thuis.
Hopelijk zijn er volgend jaar wat meer zwemmers die zich aanmelden voor deze leuke wedstrijd. Als je geen 3 dagen mee wilt, kun je ook 1 of 2 dagen meegaan en de afstanden zwemmen die je leuk vind.

Verslag gemaakt door Annette Janssen, moeder van Sybe de Waard

20141228 3138

De volledige uitslag is te vinden bij de uitslagen.

Meer foto's zijn te vinden in het webalbum:

Swimmeet 2014 Maastricht
Categorie: Zwemmen nieuws